22. studeni 2017.

Saborska većina: Povjerenstvo za Agrokor treba prestati s radom

Pozivajući se na Zakon o istražnim povjerenstvima, klubovi saborske većine u srijedu su ponovili da povjerenstvo za Agrokor treba prestati s radom, jer je istraga protiv Ivice Todorića postala pravomoćna.

HDZ-ov Branko Bačić osvrnuo se prozivku SDP-ova Davora Bernardića o HBOR-ovu kreditu Agrokoru iz 2016. i poručio mu da selektivno pamćenje kao malo gdje drugdje stanuje u SDP-u.

Taj zaborav posebno je uočljiv kad se raspravlja o radu Vlade u mandatu 2012.- 2015., dakle u mandatu Zorana Milanovića, poručio je Bačić šefu SDP-a koji je nakon stanke problematizirao HBOR-ov kredit dan Jamnici, Ledu, Zvijezdi i PIK-u Vrbovec.

>>>Grmoja objavio dokumente: Todorić je Rohatinskog ‘držao u šaci’

Taj je kredit, tvrdi Bačić, dan s istom kreditnom ocjenom kojojm je unutar HBOR-a ocjenjivan status i kreditni potencijal Agrokora u vrijeme Milanovićeve Vlade, kad je HBOR odobrio kredite u iznosu od 365 milijuna kuna.

"Ako vam je sporan taj kredit iz 2016., onda su na isti način sporni i oni dani od 2012. do 2015. godine", rekao je šef Kluba HDZ-a.

"Eksplozija duga" i "selektivna amnezija" 

Podsjetio je da je u mandatu Milanovićeve Vlade "eksplodirao dug Agrokora", da se koncern zadužio kod Sberbanke za milijardu eura, da su neki ministri čestitali Todoriću na najboljoj akviziciji.

HNS nema ništa protiv da bilo tko dođe pred istražno povjerenstvo, da se otkriva bilo što o nastanku Agrokora, no ima ako se ne držimo zakona, rekao je Stjepan Čuraj, pozivajući se na članak 4. Zakona o istražnim povjerenstvima, koji kaže da će povjerenstvo odmah prestati s radom ako je pokrenut sudbeni postupak.

>>>Predsjednica: Tražit ću da se zbog Agrokora sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

Nezavisni Željko Glasnović ustvrdio je kako se na istražnom povjerenstvu "redaju svjedoci – kumrovački đaci, članovi Partije, pripadnici OZNE" i svi imaju selektivnu amneziju, pa je, možda, trebalo dovesti detektor za laž da se vidi tko govori istinu, a tko ne. "To je samo dimna zavjesa koja prikriva genezu privatizacije", ustvrdio je Glasnović za povjerenstvo za Agrokor.

Oporbeni IDS drži pak da povjerenstvo treba nastaviti svoj rad, Ono istražuje činjenice koje nisu u koliziji s istragom DORH-a, građani trebaju znati istinu o nastanku i funkcioniranju koncerna, poručio je Tulio Demetlika.