Aktualno
StoryEditor

Saborski aktualac prošao u neobičajeno ‘pitomom‘ tonu

11. Travanj 2018.

Saborski je aktualac u srijedu prošao u neuobičajeno ‘pitomom‘ i gotovo nezanimljivom tonu, bez većih verbalnih okršaja između vladajućih i oporbe, a, očekivano, najviše pitanja postavljeno je premijeru Andreju Plenkoviću, dok čelnik SDP-a Davor Bernardić, suprotno njegovoj dosadašnjoj praksi, na ovom aktualcu, iako je bio u sabornici, pitanje nije postavio.

Zastupnika Neovisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića zanimalo je kada će i hoće li uopće u Sabor doći ‘lex LNG‘. Premijer mu je pojašnjavao opredjeljenost Hrvatske za taj projekt, no Hasanbegović mu je uzvratio kako se državništvo "ne ocjenjuju po ciljevima i opredjeljenjima, već po učincima".

>>>Komadina ugostio lokalni Živi zid i Most, proširio frontu protiv plutajućeg LNG terminala

- LNG na Krku ide dalje i ne vidim zašto bi to bilo u pitanju. Imali smo studiju utjecaja na okoliš, nadležno povjerenstvo je glasovalo 14:2 u okviru Ministarstva zaštite okoliša, bio je i projekt predstavljen EK gdje smo dobili 101 milijun eura za njegovu realizaciju. Ministarstvo je pripremilo poseban zakon koji će biti predstavljen Saboru s ciljem diverzifikacije opskrbnih pravaca Hrvatske energetskim resursima, konkretno plinom. Nadležna kompanija LNG Hrvatska ima važnu ulogu u tome i bitno je da se izabere tzv. jedinica tj. brod koji bi bilo plutajući, pojašnjavao je Plenković.

Dodao je i kako je cijeli kontekst priče s klorom u moru "isfabriciran kao svojevrsni problem".

- Sport spontanih okupljanja je širok u posljednje vrijeme i na njega treba odgovarati argumentima i to činimo kroz dijalog s Primorsko-goranskom županijom i čelnicima u Omišlju, pojašnjavao je Plenković.

Hasanbegović: Pojašnjenje o LNG-u u pismenom, a ne pitijskom obliku

Hasanbegović, međutim, nije bio zadovoljan te je od premijera zatražio pismeno očitovanje "u pismenom, a ne pitijskom obliku".

Premijeru je poručio da se politika i državništvo "ne ocjenjuju po ciljevima i opredjeljenjima već po učincima".

>>>Frančić: Postoji snažan interes EU da se plutajući LNG terminal čim prije realizira

- Moje je pitanje bilo kada ćete pred Sabor s konkretnim ‘lex LNG‘, jer ako to uskoro ne učinite doći će u pitanje bespovratna sredstva EU, poručio mu je.

Glasovac sumnja u namještanje natječaja oko luke Gaženica

SDP-ovku Sabinu Glasovac zanimala je koncesija za luku Gaženica tvrtki Zadar International Port Operations koja je bila jedini ponuđač na međunarodnom natječaju te je izrazila sumnju u namještanje natječaja.

- Zadarska luka se daje tvrtki osnovanoj prije nekoliko mjeseci, jedini je ponuđač, uvjeti nepovoljni, ali taj natječaj ne biva poništen, rekla je Glasovac prozivajući HDZ zbog "novih trendova u namještanju natječaja".

- Hrvatska je kroz cijeli niz godina gradila lučku infrastrukturu velikim zajmovima s ciljem da se, kad budu izgrađeni na tim novim terminalima događaju brojevi koji će omogućiti da se zajmovi vraćaju, a aktivnosti u lukama probude. To je bio dobar potez, ali nismo u cjelosti uspjeli, pojašnjavao je ministar prometa Oleg Butković.

>>>Koncesija za Gaženicu dodijeljena jedinom ponuditelju, negodovanje na Odboru za pomorstvo

Vlada SDP-a je, podsjetio je, krenula u racionalizaciju tih projekta pa je predviđeno da će se dati koncesija ne na cijelu infrastrukturu Gaženice nego na obavljanje gospodarske djelatnosti u toj konkretnoj luci.

- Brodova nema dovoljno, znate da treba nešto učiniti kako bi gospodarska djelatnost navezanih na taj proces bili bolje i u tom smislu je od početka bila odluka svih hrvatskih vlada da će se ići u koncesioniranje, navodio je.

Natječaj lučke uprave Zadar je, ističe, bio tri mjeseca objavljen i mogao se svatko javiti. Butković tvrdi i kako je bio transparentan. "Što bi impliciralo na pogodovanje to se ne može nigdje razaznati, jer mi u Ministarstvu pregledavamo dokumentaciju", tvrdi ministar Butković.

>>>Good inicijativa: Imenovanje Fuchsa je ‘trgovina na veliko’ između HDZ-a i HNS-a

Kako je Glasovac u svom pitanju spomenula i dvojbeni izbor čelnika Ekspertne radne skupine, što joj Butković nije htio komentirati jer "nije iz njegova resora", SDP-ovka je rekla kako joj je drago jer se ne miješa u područja koje nije njegovo.

- Kamo sreće da se neki politički i crkveni relevantni faktori ne miješaju tamo gdje im nije mjesto, recimo u ženske maternice, pitanje raspolaganja ženskim tijelom itd, zaključila je Glasovac.

Plenković Marasu: Meni nećete prišiti korupciju

Njezin stranački kolega Gordan Maras Plenkovića je tražio objašnjenje o tome kako tvrtke koje su prije godinu i pol dana mogle isplaćivati 4000 kuna plaće poput Texo Managementa sada zarađuju 12 milijuna kuna godišnje.

- To su tvrtke bliske vama i vašoj potpredsjednici Martini Dalić, rekao je Maras aludirajući na savjetničke usluge te tvrtke za Agrokor. Zanimalo ga je i koliko će ta tvrkta dobiti nagrade za restrukturiranje i potpisvanje nagodbe u Agrokoru. Koliko će od toga dobiti Texo Managemet, ljudi bliski vama, a koliko će dobiti HDZ, pitao je Maras.

- Vaša insinuacija da savjetnici mogu imati veze sa mnom ili potpredsjednicom Dalić su besprizorna i odbijam odlučno svaku takvu insinuaciju. To nema veze sa mnom i HDZ-om. Meni možete reći što hoćete, ali mi nećete prišiti korupciju i u to možete biti 100 posto sigurni, poručio mu je Plenković.

>>>‘Šumovi u kanalu’: Ramljak istovremeno radio za Agrokor i za Texo Management

Maras je ustrajao u tvrdnji kako je to "prizorno".

- Na žalost, to je vrlo prizorno. Vi ste uzeli ugovore i proučili ih, kažete da ne možete dati informaciju koliko ide Texu, ali očito trpate novce u džep tim tvrtkama, ustrajao je Maras.

Sabor bi uoči poslijepodnevne rasprave o Istanbulskoj konvenciji trebao potvrditi i ‘smjenu‘ u Mostovim zastupničkim klupama pa tako umjesto Miroslava Šimića dolazi Sonja Čikotić.

24. travanj 2024 00:55