Aktualno
StoryEditor

SAD: Big Oil predlaže da se novac od ‘klimatskog poreza‘ uplati američkim obiteljima

24. Lipanj 2017.

Osam najvećih naftnih kompanija u državnom vlasništvu, okupljenih pod nazivom Big Oil, žele same sebi uvesti porez u cilju borbe protiv klimatskih promjena, a prihod od poreza žele dati američkim obiteljima, piše Fox31.

Predstavnici naftnih giganta Big Oil poduprli su prijedlog vezan uz uvođenje poreza na ugljik, a neke od tih kompanija su ExxonMobil, BP, Royal Dutch Shell i Total.

Prijedlog podupiru i milijarder te bivši gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg, fizičar Stephen Hawking i bivši ministar financija SAD-a Larry Summers.

>>>Istraživanje: ‘Katastrofalni rizik’ od klimatskih promjena sada prepoznaje 8 od 10 ljudi

Plan je naišao na potporu nakon što je Donald Trump najavio izlazak SAD-a iz Pariške konvencije, čime je izolirao državu od globalnih napora da se smanji emisija ugljičnog dioksida i zabrinjavajuće rastuće temperature.

Vodstvo Klimatskog vijeća objavilo je oglas u dnevniku Wall Street Journal u kojem prijedlog opisuju kao utjelovljenje ‘konzervativnih načela slobodnog tržišta i ograničene vlade‘.

Tvrtke će biti oporezivane zbog emisije ugljičnog dioksida kao posljedice rudarenja i drugih aktivnosti koje se provode u SAD-u. Naknada će iznositi minimalno 40 dolara po toni, a porezni prihod će biti uplaćen američkim državljanima u mjesečnim ratama kroz program Social Security Administration, bez obzira na njihovu razinu prihoda.

Iz Klimatskog vijeća najavljuju da porez na ugljik u prvoj godini može generirati 2 tisuće dolara za četveročlanu obitelj. Tvrtke će dobiti povrat poreza ako svoje proizvode izvezu u inozemstvo što će osigurati fer tržišnu utakmicu.

U članku koji je u utorak objavio Washington Post, bivši ministar financija Summers i bivši državni tajnik George Shultz izjavili su kako plan ocrtava Trumpovu brigu o Pariškoj konvenciji kako ne bi američke kompanije stavio u nepovoljan položaj.

>>>Istraživanje: Klimatske promjene zazelenile Antarktik

Teško da će svi dionici tržišta poduprijeti prijedlog, s obzirom na to da se trošak poreza može prenijeti s tvrtki na potrošače, a neki ekolozi tvrde da tržišne sile nisu zamjena za učinkovitu regulaciju kada je u pitanju smanjenje emisije ugljičnog dioksida.

Analitičari tvrde da će plan biti veoma teško implementirati jer je potrebna podrška političara i stvaranje saveznih zakona, što bi moglo potrajati godinama.

28. travanj 2024 11:59