03. siječanj 2018.

SAD blokirao prodaju Moneygrama kineskom Ant Financialu

Sjedinjene Države blokirale su prodaju kompanije za novčane transfere Moneygram kineskom Ant Financialu, Alibabinoj podružnici za digitalno plaćanje. Vrijednost transakcije trebala je iznositi 1,2 milijarde dolara, a dvije su kompanije obrazložile njezin neuspjeh uskraćenom podrškom regulatora u Washingtonu.

Posrijedi je medijski najeksponiranije kinesko preuzimanje američkih tvrtki koje je dobilo crveno svjetlo u Washingtonu otkada je Donald Trump ušao u Bijelu kuću, primjećuje BBC.

>>>VIDEO: KFC u Kini testirao plaćanje osmijehom

Geopolitičko okruženje "značajno se promijenilo" od prošlogodišnje najave spajanja, dodaje se u zajedničkom priopćenju Moneygrama i Ant Financiala, objavljenom u utorak.

Blokada predstavlja udarac za ambicije Alibabinog izvršnog predsjednika Jacka Ma, koji je predsjedniku Trumpu obećao otvoriti milijun radnih mjesta u Sjedinjenim Državama.

U vlasniku Ant Financiala Alibabi smatrali su američko tržište odskočnom daskom za širenje u inozemstvo u kontekstu žestoke konkurencije na domaćem kineskom tržištu, u čijim se redovima posebno izdvajao Tencentov WeChat.

>>>AI, IoT i kvantna računala: Alibaba ulaže 15 milijardi dolara u istraživanja i razvoj

Iz američke i kineske kompanije poručili su u zajedničkom priopćenju da su odustali od sporazuma "zbog nemogućnosti kompanija da dobiju traženo odobrenje za transakciju od Odbora za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama, unatoč velikim naporima da se otklone bojazni tog odbora".

Medijska izvješća sugeriraju da je odbor blokirao transakciju zbog bojazni vezanih za sigurnost.

Izvršni direktor Moneygrama Alex Holmes kazao je da je razočaran ishodom, naglašavajući značajne promjene u geopolitičkom okruženju u 12-mjesečnom razdoblju od objave sporazuma.

>>>Jack Ma: Na deklaracijama će uskoro pisati ‘proizvedeno na internetu’

SAD zaoštrava stav prema poslovnim sporazumima s Kinom, konstatira BBC. Tako su u listopadu prošle godine pokrenuli službenu analizu kineske prakse u pitanju zaštite intelektualnog vlasništva. Američki političari i vojni čelnici paralelno su pozvali američki kabinet da pozornije prati kineska ulaganja u SAD, posebno na području sofisticirane tehnologije.

U rujnu su Sjedinjene Države blokirale 1,3 milijarde dolara vrijednu prodaju US Lattice Semiconductora kineskom Canyon Bridge Capital Partnersu, navodeći kao razlog zabrinutost zbog "potencijalnog prijenosa" intelektualnog vlasništva iz te američke tvrtke koja proizvodi računalne čipove.

Zbog američkih je prigovora blokirana i transakcija u sklopu koje je China Oceanwide Holdings Group za 2,7 milijardi dolara trebao preuzeti američku tvrtku za životno osiguranje Genworth Financial. Također je kineskom Orient Hontai Capitalu onemogućeno preuzimanje američke tvrtke za mobilni marketing AppLovin za 1,4 milijarde dolara, podsjeća BBC.