Korona i biznis
02. studeni 2018.

SAD će dopustiti osam država uvoz iranske nafte, među njima i Turska

Sjedinjene Države objavile su u petak da će privremeno izuzeti osam država iz američkih sankcija protiv Irana i dopustiti im da nastave uvoziti iransku naftu nakon što sankcije u ponedjeljak stupe na snagu, a među njima je i Turska, piše Economic Times.

>>>Vedran Obućina: Svijet se okreće multipolarnoj slici u kojoj SAD više nije jedina sila

Američki državni tajnik Mike Pompeo, koji je odluku obznanio tijekom telekonferencije, nije imenovao te države, ali je rekao da Europska unija kao cjelina u to neće biti uključena.

Ministar financija Steven Mnuchin također je kazao da je SAD jasno dao do znanja globalnoj financijskoj mreži SWIFT iz Bruxellesa, kojom se banke koriste za svakodnevne platne transakcije, da od nje očekuje da prekine veze sa svim iranskim financijskim institucijama koje će od ponedjeljka biti pod američkim sankcijama, osim "humanitarnih transakcija".

U protivnom bi se i SWIFT mogao naći pod američkim sankcijama.

SAD će time ponovno obnoviti sve sankcije Irana koje su bile ukinute međunarodnim nuklearnim sporazumom iz 2015., iz kojeg se Trump povukao.

Na ‘crnom‘ popisu naći će se 700 osoba ili tvrtki, rekao je Mnuchin. Nije rekao točno tko niti koje tvrtke.

>>>OPEC odbio SAD-ov zahtjev za povećanjem proizvodnje nafte

Turskoj je kazano da će biti izuzeta iz američkih sankcija protiv Irana, rekao je u petak turski ministar energetike Fatih Donmez.