Aktualno
StoryEditor

SAD izdvaja 7 milijuna dolara za neovisne medije na zapadnom Balkanu

30. Siječanj 2018.

Američka vlada će kroz fondove svoje agencije za međunarodni razvoj (USAID) provesti program potpore neovisnim medijima na području zapadnog Balkana, a za to će biti izdvojeno sedam milijuna dolara, potvrdila je u utorak u Sarajevu američka veleposanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

Program će se provoditi u iduće tri godine i odnosit će se na neovisne medije u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu.

>>>Sloboda medija u RH opada, najveći problemi govor mržnje i stanje na HRT-u

Predstavljajući ovaj program veleposlanica Cormack je kazala kako su u SAD-u dobro svjesni koliko su slobodni i neovisni mediji u cijeloj regiji pod različitim pritiscima pa je projekt pomoći koja im je namijenjena stoga i osmišljen na regionalnoj osnovi.

- Slobodni mediji temelj su demokracije, kazala je Cormack istaknuvši kako je pomoć usmjerena na to da neovisni mediji lakše osvajaju nove tehnologije i pronalaze nove partnere na tržištu kako bi učinkovitije doprli do publike.

Istaknula je i kako mediji moraju biti u prilici baviti se istraživačkim novinarstvom, nužnim za izvještavanje o ogromnim problemima, poput korupcije, koji su zajednički za sve države obuhvaćene programom.

>>>Europske organizacije za zaštitu medijskih sloboda zabrinute ‘erozijom’ HRT-a

Predsjednik Upravnog odbora Vijeća za tisak BiH i glavni urednik sarajevskog magazina "Start" Dario Novalić kazao je kako će pomoć USAID-a biti dragocjena, jer su se proteklih godina neovisni meidji morali sami snalaziti, a u tržišnoj utakmici i pod poličkim pritiscima mnogi su propali ili su bili prisiljeni pristati na komprimise koji su ih učinili ovisnima o političkim strankama.

>>>Održana Radionica o EU fondovima za medije

- Siguran sam kako idućih godina uz potporu međunarodne zajednice ponovo možemo napraviti prave medije koji će imati ozbiljne istraživačke tekstove, kazao je Novalić, dodajući kao se nada da će u idućem razdoblju biti stvoreni uvjeti da publika napokon počne razlikovati prave od "lažnih" vijesti, odnosno praviti razliku između pravih novinara i onih koji se samo tako predstavljaju, a zapravo su zagovornici različitih političkih opcija.

16. travanj 2024 22:42