Aktualno
StoryEditor

SAD ‘prkosi‘ terorizmu: Pregled aktivnosti na društvenim mrežama uvjet za dobivanje vize

01. Travanj 2018.

Američke vlasti planiraju postrožiti postupak dobivanja viza da će tako svi koji se prijave za istu na granici osiguranju morati pokazati i svoje račune na društvenim mrežama, doznaje Bloomberg.

Dosad je otkrivanje računa bilo obavezno samo za osobe iz određenih država zahvaćenim ratovima, a prije nego što zakon dođe na izglasavanje, javnost ima 60 dana da iznese svoje mišljenje o ovom vladinom prijedlogu.

>>>Njemačka: Kazne do 50 milijuna eura za društvene mreže koje brzo ne uklone ‘govor mržnje’

Ako zakon zaista bude izglasan, novi formulari za vize sadržavat će i rubriku u kojoj će aplikanti za vize morati nabrojati društvene mreže na kojima imaju "account" i omogućiti osiguranju pregladavanje podataka u posljednjih pet godina.

>>>Eurostat: Društveni mediji glavni oblik komunikacije u svakoj drugoj tvrtki

Glavni motiv iza vladine inicijative jest činjenica da je utvrđeno kako su brojni teroristički napadi posljednjih godina organizirani upravo preko različitih društvenih mreža, a rad na ovom prijedlogu, navodi Bloomberg, započeo je još 2015. godine, nakon krvoprolića u San Bernardinu.

U srpnju, imigracijska služba uputila je poziv tehnološkim i drugim kompanijama da im pomogne u izradi kompjuterskog programa koji bi prikupljao podatke i izdvajao potencijalne sumnjivce.

>>>Špijun FBI-ja prošlog ljeta spriječio teroristički napad na Times Squareu

Prve verzije toga programa pokazale su se kao nedovoljno pouzdane, zbog čega su u pomoć pozvani stručnjaci.

Samo u prošloj godini, vizu za ulazak u SAD zatražilo je petnaestak milijuna ljudi, dok ih je 710.000 pokušalo dobiti i radnu dozvolu.

16. travanj 2024 05:53