Korona i biznis
01. travanj 2018.

SAD ‘prkosi‘ terorizmu: Pregled aktivnosti na društvenim mrežama uvjet za dobivanje vize

Američke vlasti planiraju postrožiti postupak dobivanja viza da će tako svi koji se prijave za istu na granici osiguranju morati pokazati i svoje račune na društvenim mrežama, doznaje Bloomberg.

Dosad je otkrivanje računa bilo obavezno samo za osobe iz određenih država zahvaćenim ratovima, a prije nego što zakon dođe na izglasavanje, javnost ima 60 dana da iznese svoje mišljenje o ovom vladinom prijedlogu.

>>>Njemačka: Kazne do 50 milijuna eura za društvene mreže koje brzo ne uklone ‘govor mržnje’

Ako zakon zaista bude izglasan, novi formulari za vize sadržavat će i rubriku u kojoj će aplikanti za vize morati nabrojati društvene mreže na kojima imaju "account" i omogućiti osiguranju pregladavanje podataka u posljednjih pet godina.

>>>Eurostat: Društveni mediji glavni oblik komunikacije u svakoj drugoj tvrtki

Glavni motiv iza vladine inicijative jest činjenica da je utvrđeno kako su brojni teroristički napadi posljednjih godina organizirani upravo preko različitih društvenih mreža, a rad na ovom prijedlogu, navodi Bloomberg, započeo je još 2015. godine, nakon krvoprolića u San Bernardinu.

U srpnju, imigracijska služba uputila je poziv tehnološkim i drugim kompanijama da im pomogne u izradi kompjuterskog programa koji bi prikupljao podatke i izdvajao potencijalne sumnjivce.

>>>Špijun FBI-ja prošlog ljeta spriječio teroristički napad na Times Squareu

Prve verzije toga programa pokazale su se kao nedovoljno pouzdane, zbog čega su u pomoć pozvani stručnjaci.

Samo u prošloj godini, vizu za ulazak u SAD zatražilo je petnaestak milijuna ljudi, dok ih je 710.000 pokušalo dobiti i radnu dozvolu.