Korona i biznis
17. rujan 2017.

SAD se povlači iz Pariškog sporazuma, osim u slučaju povoljnijih uvjeta

SAD se povlače iz Pariškog sporazuma o klimi, osim ako ne dobiju povoljnije uvjete, iako su europski diplomati bili uvjereni da vide promjenu stajališta službenog Washingtona, objavila je u subotu Bijela kuća.

"Nema nikakve promjene stajališta SAD-a što se tiče Pariškog sporazuma o klimi", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders.

>>> ‘Tužan dan’: Trump povukao SAD iz Pariškog sporazuma o klimi

"Kao što je američki predsjednik Donald Trump u više navrata kazao, Sjedinjene Države se povlače, osim ako naša zemlja ne dobije povoljnije uvjete", dodala je.

Sastanak u Montrealu

Ministri okoliša tridesetak zemalja okupili su se u subotu u Montrealu da bi odredili pravila kako bi se postiglo smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova dogovorenih sporazumom iz Pariza, bez Sjedinjenih Država koje su najavile istupanje iz sporazuma.

Na poticaj Kanade, Europske unije i Kine ta konferencija se održava točno na 30. obljetnicu potpisivanja Protokola iz Montreala za zaštitu ozonskog omotača, "međunarodnog povijesnog  sporazuma", rekla je kanadska ministrica za klimatske promjene Catherine McKenna.

Protokol iz Montreala je primjer onoga što "svijet mora nastaviti raditi da se suprostavi prijetnji klimatskih promjena", rekla je.

>>> Pariški sporazum stupio na snagu u Hrvatskoj

"Ovdje smo zajedno i moramo djelovati zajedno", rekla je McKenna dok je pozdravljala ministre i predstavnike više od 30 zemalja i podsjetila ih na nedavne meteorološke probleme poput poplava i uragana.

Ekstremne meteorološke pojave su češće, jače i više razarajuće, uz klimatske promjene, smatra ona. Da bi se poštivao kalendar nakon najave povlačenja Sjedinjenih Država iz pariškog sporazuma o klimi (COP21) Europska unija, Kina i Kanada su uzele uzde u svoje ruke i tvrde da će nastaviti dalje.

"Ovo nije birokratska, već politička rasprava s ljudima kojima je na pameti sporazum iz Pariza, s važnim etapama da bi stigli od tranzicije prema čistim energijama i zaustavili zagrijavanje", naglasio je prije sastanka europski povjerenik za Akciju za klimu Miguel Arias Canete.