Aktualno
StoryEditor

SAD ukida financiranje UN-ove agencije za pomoć Palestincima

01. Rujan 2018.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa će za nekoliko dana objaviti prekid financiranja UN-ove agencije za pomoć Palestincima (UNRWA), javlja u petak Reuters pozivajući se na nekoliko izvora bliskih toj problematici.

SAD je u siječnju najavio 60 milijuna dolara toj agenciji, ali je uskratio ostalih 65 milijuna nakon dodatnog razmatranja. Sada će se tih 65 milijuna dolara ukinuti, pojasnili su izvori.

Povlačenje SAD-a iz UNRWA zadat će udarac agenciji koja trenutno brine o pet milijuna ljudi u Jordanu, Libanonu, Siriji, Zapadnoj obali i Gazi.

>>>‘Principijelno stajalište većine članova’: Palestina primljena u Interpol

Tjedan dana ranije je Washington skresao pomoć Palestincima u vrijednosti od 200 milijuna dolara te se očekuje povećanje napetosti između palestinskog vodstva i Trumpove administracije.

SAD je dugi niz godina najveći donator financijske pomoći Palestincima. UNRWA je osnovan 1949. nakon prvog arapsko-izraelskog rata  koji je izbio odmah nakon proglašenja Države Izrael 14. svibnja 1948. koju su odmah priznali SAD i tadašnji SSSR. No, arapske države - Sirija, Irak, Saudijska Arabija, Transjordanija, Egipat i Libanon - su napale novoosnovanu židovsku državu. Izrael je pobijedio nakon čega je uslijedio edzodus oko 700.000 Palestinaca.

>>>Iranski parlament proglasio Jeruzalem ‘vječnim glavnim gradom Palestine’

List The Washington Post izvijestio je u četvrtak da će administracija isto tako pozvati na veliko smanjenje broja Palestinaca koji se priznaju kao izbjeglice.

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Nikki  Haley je u utorak dovela u pitanje broj izbjeglica prema UN-u.

"Bit ćemo donator ako on (UNRWA) reformira svoje djelovanje...ako stvarno promijene broj izbjeglica na točan broj, razmotrit ćemo da im ponovno budemo partneri", rekla je Haley institutu Zaklada za obranu demokracija.

>>>SAD se povukle iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava

Ona je isto tako rekla kako "pravo povratka" u Izrael, koje Palestinci traže kao dio bilo kakvog mogućeg mirovnog rješenja, ne treba razmatrati.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

24. travanj 2024 02:48