Aktualno
StoryEditor

SAD želi modernizaciju svog nuklearnog arsenala; Kina traži da odbace mentalitet Hladnog rata

04. Veljača 2018.

Kina je zatražila u nedjelju od Sjedinjenih Država da odbaci mentalitet Hladnog rata, nakon što je Pentagon u petak izložio svoju novu nuklearnu strategiju, javlja BBC.

"Nadamo se da će SAD odbaciti mentalitet Hladnog rata, preuzeti posebnu odgovornost za razoružanje, korektno razumijeti kineske strateške namjere i objektivno sagledati kinesku nacionalnu obranu i vojno jačanje", kaže se u priopćenju koje je objavilo kinesko ministarstvo obrane.

>>>Povrat ‘neustavnog’ poreza na nuklearno gorivo podigao poslovne rezultate RWE-a

Washington je zabrinut da njegov nuklearni arsenal postaje zastario i da više nije učinkovita sila. On vidi Kinu, Rusiju, Sjevernu Koreju i Iran kao potencijalne prijetnje.

Pentagon je u petak objavio dokument u kojem se tvrdi da razvoj manjeg nuklearnog oružja može pozitivno djelovati na to stanje jer je oružje jačine ispod 20 kilotona manje moćno ali i dalje razarajuće.

>>>Kina prvi put objavila više znanstvenih radova od SAD-a

U dokumentu se kaže i da je uz to potrebna i modernizacija i obnova nuklearnog arsenala. Rusija je također osudila američki plan. Tamošnje ministarstvo vanjskih poslova optužilo je SAD da huška na rat i reklo da će poduzeti potrebne mjere kako bi Rusiji zajamčilo sigurnost.

Za dokument kaže da potiče sukob i da je proturuski, a šef diplomacije Sergej Lavrov izrazio je "duboko razočaranje" planom.

20. travanj 2024 02:32