Aktualno
StoryEditor

Salami Aurea dobila spor - Usprkos presudi Marko Pipunić državi nudi ruku pomirenja

02. Rujan 2018.

Nepravomoćnom presudom Trgovačkog suda u Osijeku početkom tjedna da država Hrvatska mora isplatiti 38,5 milijuna kuna odštete tvrtki Salami Aurea u vlasništvu Žita Marka Pipunića, obistinilo se ono što je Lider najavljivao prije tri godine. Sud je zaključio da je Salami Aurei protupravno oduzet novac iz Fonda za ruralni razvoj, no da je bilo više mudrosti, država, a time i porezni obveznici, mogli su i bolje proći da su u Ministarstvu poljoprivrede prihvatili ruku pomirenja koju im je još prije pokretanja tužbe pružio Pipunić. Doduše, Pipunić je bio i dužan podnijeti zahtjev za rješenje spora mirnim putem jer je to prema Zakonu o parničnom postupku procesna pretpostavka za podizanje tužbe protiv Republike Hrvatske.

>>>Pipunićevoj Salami Aurei država treba isplatiti 38,5 milijuna kuna

Pipunić je u razgovoru za Lider izrazio zadovoljstvo donesenom presudom no nije likovao, štoviše rekao je da mu je žao što je moralo doći do svega ovoga napomenuvši da još uvijek ima vremena za dogovor. Naime, vjerojatno će se Ministarstvo poljoprivrede žaliti na prvostupanjsku presudu Visokom trgovačkom sudu, ali prema riječima vlasnika Žita, i prije rješavanja žalbe opet mora proći postupak mirenja između dviju strana.

Ne prihvati li država ruku pomirenja koju joj i dalje pruža Marko Pipunić, gotovo sigurno će izgubiti i sljedeći sudski spor s njegovom drugom tvrtkom, a nisu isključeni ni sudski sporovi drugih koji se smatraju oštećenima.

– I sada sam za mirno rješenje spora, ako to oni žele – poručio je Pipunić.

Da situacija ne ide na ruku državi jasno je i po tome što će uskoro krenuti još jedan sudski postupak na Trgovačkom sudu u Osijeku, a ovaj put će državu tužiti druga Pipunićeva tvrtka Copadio, koja također od države traži odštetu od 38,5 milijuna kuna.

Podsjećanja radi, obje su se Pipunićeve tvrtke prijavile na natječaj za novac iz Fonda za ruralni razvoj u vrijeme ministra Tihomira Jakovine, no već tad su se pojavile sumnje o tome da je natječaj namješten za te dvije novoosnovane Pipunićeve tvrtke te za korist Todorićevih PIK-a Vinkovci i Vupika, kao i za korist Nove nature, Vego Plantisa i Mesne industrije Natura, tvrtki u vlasništvu Osatina grupe Mirka Ervačića.

>>>Potvrđen stečaj Pan – Tvornice papira Zagreb, dug povećan na gotovo 15 milijuna kuna

Iako su sumnje bile iznimno snažne, natječaj je već bio proveden, te su tvrtke krenule u realizaciju projekata, nakon čega im je uskraćen novac, a država pak na sudu nije uspjela dokazati da je bilo namještanja. Zato je ovo posljednja prilika da se prihvati Pipunićeva ponuda, u suprotnom još uvijek postoji opasnost od tužbi i drugih tvrtki.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

 

15. travanj 2024 08:00