Aktualno
StoryEditor

Salopek: Ne pokušavajte zadržati zaposlenike, nego stvoriti tvrtku u koju se žele vratiti

05. Prosinac 2018.

Što je tim raznovrsniji, to je profitabilniji. Nemojte se koncentrirati samo na Hrvate, nego proširite svoje vidike. Nikad ne znate što će vašoj kompaniji donijeti nečija vanjska perspektiva – rekla je na 2. HR konferenciji Barbara Salopek, dugogodišnja voditeljica projekata u norveškoj konzultantskoj kompaniji Vinco Innovation, koja je emigrirala u Norvešku na magisterij i tamo nastavila karijeru.

Kaže da se oduvijek se divila gastarbajterima jer su imali ‘hrabrosti‘ da odu u inozemstvo, pa se i ona učinila na isti korak, preuzevši na sebe rizik i četiri zajma, a sada ima iza sebe internacionalni uspjeh.

Nakon toga, osvrnula se na ono što njoj predstavlja ključnu razliku između Norveške i Hrvatske.

Iako je hrvatski BDP devet puta manji od norveškog, ‘bolna točka‘ hrvatske ekonomije je, ističe Salopek, nedostatak ulaganja u obrazovanje, koje je 15 puta manje od norveškog, te manjak investicija u istraživanje i razvoj, koje su čak 18 puta manje od onih kod naših skandinavskih pandana.

Savjet koji je podijelila kompanijama je da ne pokušavaju zadržati zaposlenike, nego da pronađu način kako da ih privuku natrag.

- Pustite zaposlenike da idu dalje ako to žele. Iskustvo drugdje će ih naučiti izvrsnim vještinama. A vi se usredotočite da unaprijedite svoju kompaniju na način da se požele vratiti – zaključila je Salopek.

https://www.youtube.com/watch?v=v_iuJ6GvJh8

20. travanj 2024 01:40