Aktualno
StoryEditor

Samo 100 kompanija odgovorno za 71 posto emisije štetnih plinova

18. Srpanj 2017.

Oko 100 kompanija koje se bave proizvodnjom i preradom fosilnih goriva odgovorne sa za čak 71 posto emisije štetnih plinova u atmosferu, stoji u najnovijem izvješću "Carbon Mayor Report".

-Izvješće ukazuje kako relativno mali broj prerađivača fosilnih goriva u rukama drži ključ sistemske promjene emisije ugljikovih spojeva u atmosferu, rekao je jedan od autora istraživanja, Pedro Faria.

Već tradicionalno, ovo izvješće nastaje temeljem prikupljenih podataka o količinama emisije štetnih plinova na nacionalnim razinama, ali ovoga puta fokus je na proizvođačima goriva. Sastavljeno od javno dostupnih podataka o emisiji plinova, ovo istraživanje samo je prvo u nizu stručnih izvješća, kojima je cilj naglasiti uloge i odgovornosti koje kompanije imaju u suočavanju s klimatskim promjenama.

>>>Francuski PSA pod istragom zbog varanja na testovima emisija štetnih plinova

Izvješće je nedvojbeno pokazalo kako se više od polovine globalnih industrijskih emisija štetnih plinova može povezati s 25 korporacija i državnih kompanija. Razine koje se mjere godinama, tolike su da govore kako je utjecaj na klimu tih kompanija doista velik.

ExxonMobil, Shell, BP i Chevron tvrtke su koje imaju najviše razine emisije štetnih plinova.

Nastavi li se izvlačiti fosilna goriva istim tempom kao što se to čini sada, kroz idućih 28 godina možemo očekivati porast prosječne temperature na Zemlji za 4 stupnja Celzijevih.

Porast temperature negativno će se odraziti na dostupnost hrane, te će ubrzati izumiranje brojnih biljnih i životinjskih vrsta, navedeno je u izvješću, a prenosi The Guardian.

-Iako kompanije imaju veliku ulogu u klimatskim promjenama, napetosti se stvaraju zbog potreba za kratkoročnim profitom i hitnom potrebom da se smanje količine emisija, rekao je Faria.

Istraživanje je obuhvatilo i investitore, kojima se savjetuje da izađu iz posla s fosilnim gorivima.

-Ne samo da je to moralno riskantno, već i ekonomski. Svijet se odmiče od fosilnih goriva prema čistoj energiji, ubrzanim tempom. Oni koji zadrže svoje investicije u tvrtkama za proizvodnju fosilnih goriva bit će izloženi sve većim rizicima, kaže Michael Brune, direktor američke organizacije za zaštitu okoliša, Sierra Club.

>>>Njemački regulator tvrdi: I Fiat varao na testovima emisija

Dodao je i kako raste broj kompanija koje se ponašaju potpuno suprotno od, u izvješću apostrofiranih tvrtki. Apple, Facebook, Google i Ikea obvezale su se poslovanje u 100 postotnom obujmu prilagoditi uporabi čiste energije. Volvo je objavio kako će sva njihova vozila, do 2019-te, biti električna ili hibridna.

Mijenjaju se i naftne kompanije, pa je tako Shell osnovao poseban odjel za zelenu energiju te uložio 1,5 milijardi dolara u projekte kojima je cilj bitno smanjenje emisije ugljikovih spojeva. Baš kao i Shell, tako i ExxonMobil istražuje sve prednosti i tehnologije skladištenja opasnih spojeva.

Upozorenje naftnim kompanijama stiže i od akademika Paula Stevensa, koji je upozorio kako im, ako se ubrzo ne promijene, prijeti krah, za samo 10 godina.

20. travanj 2024 09:32