Aktualno
StoryEditor

Samo jedan posto poduzetnika poslovnu klimu u Hrvatskoj smatra pozitivnom

18. Travanj 2018.

 

Samo jedan posto poduzetnika poslovnu klimu u Hrvatskoj drži poticajnom, dok je čak 76 posto ispitanih smatra nepoticajnom, pokazalo je istraživanje o preprekama u poslovanju koje je provela Hrvatska gospodarska komora.

Na konferenciji održanoj u srijedu u prostorijama HGK rezultate je okupljenima predstavila Svjetlana Momčilović, voditeljica Odjela za privlačenje investicija Hrvatske gospodarske komore, istaknuvši kako je 750 ispitanih kao najveće prepreke ocijenilo pravnu nesigurnost, pravosuđe i porezne obveze te administrativnu neučinkovitost u koju ulazi broj potrebnih propisa, učestale promjene tih propisa i nedovoljni period prilagodbe.

>>>HGK otvara predstavništvo u Beogradu

Nadalje, 53 posto anketiranih poslovnu klimu smatra nepromijenjenom, 31 pogoršanom, a svega 16 posto vidi neko poboljšanje. Najveći broj sudionika istraživanja dolazi iz Grada Zagreba i Primorsko-goranske županije koji su najvažnijim poboljšanjem u odnosu na prethodnu godinu proglasili bolju komunikaciju s javnom upravom.

Predsjednik HGK-a Luka Burilović, pak, vjeruje da se situacija ipak mijenja na bolje, ali previše sporo, ponajprije zbog činjenice da su prijeko potrebne reforme stale zbog krize u Agrokoru. Ta kriza pokazala je nemogućnost javne uprave za provođenje više reformi istovremeno.

>>>BDP pod utjecajem usporavanja rasta bruto investicija i izvoza te rasta uvoza

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman u ime Vlade je predstavila pozitivne pomake u 2017. godini pa je tako BDP zabilježio rast od 2,8 posto, ponajviše zahvaljujući izvozu i potrošnji kućanstava, javni dug iznosi 78 posto BDP-a, a broj zaposlenih porastao je za 3,8 posto.

To su, dodala je, prepoznale i najveće svjetske rejting agencije podigavši kreditni rejting Hrvatskoj, kao i činjenicu da je stvoren stabilni porezni sustav i uvedeno više od 100 mjera administrativnog rasterećenja. U ožujku ove godine tako je donesen novi akcijski plan, koji je u smislu rasterećenja "težak" više od 600 milijuna kuna. Nabrojala je i Vladine prioritete u nadolazećem razdoblju među kojima su najvažniji jačanje konkurentnosti, digitalizacija tržišta usluga i veća povezanost s tržištem rada.

>>>Marić: Pozitivan rejting obvezuje, završavaju se detalji restrukturiranja cestarskog sektora

Indeks poslovne klime ocijenjen je 0,3 posto lošijim nego u prethodnom razdoblju, odnosno zaključeno je da napredak postoji, ali je u odnosu na druge države previše spor. O tome je bilo riječi i tijekom panel rasprave pa se Goran Grotić, predsjednik Uprave ludbreškog ACG Lukapsa požalio da u svojoj županiji ne mogu pronaći potrebnu radnu snagu. Direktor ALTPRO-a Zvonimir Viduka objasnio je da njegova tvrtka najviše posluje s azijskim tržištem i kako bi, iz njihovog iskustva, trebalo povećati poticaje za izvoz.

24. travanj 2024 07:28