07. lipanj 2018.

Sanader u novoj knjizi sanjari o velikoj koaliciji, kao da je sam nije dva puta imao priliku sastaviti

Premda je još pod optužbama za korupciju, bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader izdaje knjige. Drugu knjigu u njegovoj trilogiji ‘Doba politike‘, naslovljenu ‘Velika koalicija‘, predstavili su večeras u hotelu Westin sam Sanader i njegov izdavač Večernji list. Predstavljanje knjige bilo je dobro posjećeno, ali osim nekih starih Sanaderovih suradnika i prijatelja, poput Andrije Hebranga i Vladimira Šeksa, a i političara koji su s njim dijelili i optuženičke klupe poput Ratka Mačeka i Vinka Mladinea, od viđenijih HDZ-ovih stranačkih igrača moglo se primijetiti tek HDZ-ov saborskog zastupnika Josipa Đakića koji je došao poslušati što Sanader ima za reći na temu velike koalicije.

- Suludo je i stupidno danas još govoriti tko je gdje bio 1941. i 1945., pa i 1990. godine, umjesto da se bavimo pravim problemima kao što je ‘demokalipsa‘. Jedna velika koalicija trebala bi zatvoriti taj dio povijesti, ako treba i devedesete godine i jednom općom deklaracijom politički zatvoriti ta povijesna poglavlja. To ne znači da bi rat i poraće bili završeni u pravosudnom i povijesnom smislu, ali pouka je da se politika ne može stalno baviti tim pitanjima – rekao je Sanader predstavljajući svoju knjigu.

>>> Vidaković ublažio iskaz o Sanaderu i Graniću u aferi Hypo

Predstavnik izdavača, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić izrazio je zadovoljstvo što je predstavljanje knjige bilo dobro posjećeno, te je objasnio u kojem bi se slučaju sam zalagao za veliku koaliciju.

- Meni kao izdavaču je drago da ima interes za ovog autora i to mi je jamstvo da će se vratiti uloženo. Ako očekujete tračeve i potrese u ovoj knjizi, nećete ih naći, ali naći ćete pozivanja na ljude i razgovore. Nisam od onih koji plaču nad odlaskom ljudi iz Hrvatske, Hrvatska je uvijek bila iseljenička zemlja. Međutim, moj djed je otišao i vratio se, a mladi koji danas odlaze neće se vratiti, ne ako i dalje budemo trovali medijski prostor istražujući gdje je tko bio 1941. i 1945. godine. Ako je velika koalicija jamac da će Hrvatska biti uređenija i bolja, ja sam za, ako je jamac da će političari zadržati sinekure, ja sam žestoko protiv – rekao je Klarić.

Ukratko, Sanader u svojoj knjizi nudi razloge za veliku koaliciju i objašnjava zašto je neminovna, navodeći i povijesne primjere drugih europskih zemalja koje su uspješno ili bezuspješno imale takvo iskustvo. Sudeći prema onom što je izneseno na predstavljanju, o njegovim pravosudnim problemima i naprasnom prestanku političke karijere u knjizi nema spomena. Ali ima o njegovim razmatranjima velike koalicije 2003. godine s Ivicom Račanom i 2007. sa Zoranom Milanovićem. Po izlasku iz oporbe nije se odlučio za takvu koaliciju jer bi bila shvaćena kao znak slabosti, a zašto je 2007. odustao, mora se otkriti kupovinom knjige.

>>> Svjedok u slučaju Hypo: Potpis na isplatnicama nema veze s potpisom Eugena Laxe

Iako vodstva dvaju stranaka imaju u velikoj mjeri usklađene stavove oko događanja u II. svjetskom ratu i poraću, Sanader smatra da bi se ideološkim i političkim zatvaranjem tih pitanja otvorila prilika da dvije stranke, bez sudjelovanja manjih partnera, odluče što je dobro za Hrvatsku i to provedu. Kao da mu je itko smetao provesti potrebne reforme kad je vodio dvije vlade s manjim partnerima, te kao da nije i tad mogao zatvoriti, bar sa strane HDZ-a, eventualne političke i ideološke prijepore oko II. svjetskog rata.

Sanader je, doduše, priznao da je svjestan da nema pravo na apsolutnu istinu, te da je njegovo stajalište da je velika koalicija neminovna otvoreno za raspravu. Međutim, velika koalicija se vjerojatno neće dogoditi zbog potrebe za političkim zatvaranjem povijesnih poglavlja ili iz istinske namjere da se Hrvatska konačno približi europskim ekonomskim i pravnim standardima. Vjerojatnije je da bi se mogla dogoditi kao posljedica jačanja pokreta kao što je Živi zid, odnosno kao obrambena reakcija na uspjeh takvih pokreta u borbi protiv establishmenta. A tek će takva koalicija dodatno ojačati opće nepovjerenje u politiku. Povjerenje sigurno neće snažiti zbog knjiga koje piše bivši premijer pod optužbama za korupciju. Makar ih pisao iz iskrene namjere.

>>> Svjedočenje Jadranke Kosor: Jedino što sam proslijedila DORH-u je dokument o Podravki

Njegova publika na predstavljanju knjigu definitivno vjeruje da su mu namjere iskrene, što je i razumljivo jer su došli čuti što ima za reći, a mnogi su i kupili knjigu i fotografirali se s njenim autorom. Posljednja knjiga u Sanaderovoj trilogiji ‘Doba politike‘ očekuje se idućeg proljeća.