Aktualno
StoryEditor

Sanja Čižmar: Povećanje plaća od 30 posto u hotelijerstvu sektor bi odvelo u minus

27. Srpanj 2018.

Nedavna izjava ministra turizma Garija Cappellija o povećanju plaća u hotelijerstvu za 30 posto ošinula je cjelokupan turistički sektor. Reakcije su uglavnom negativne, a ima i onih koji podržavaju takvu preporuku, no tek nakon poreznih reformi.

>>> Cappelli: Treba povećati plaće u turizmu, ako treba i kvote za strane radnike

Definitivno najveću kritiku na račun Cappellijeve izjave dao je vlasnik kompanije Bluesun Jako Andabak za Jutarnji:

"Njegove izjave potpuno su deplasirane i ja ne razumijem odakle mu takve ideje. Poslodavci su itekako zainteresirani povećavati plaće svojih radnika, a razni dušobrižnici neka radije razmisle o načinima kako će srediti preskupu državu, umjesto da govore o plaćama. Primanja sigurno treba povećavati, ali je neshvatljivo da o tome na tako paušalan način govori netko tko o biznisu nema pojma. Radije neka se oni brinu o državnoj administraciji koja nas sve skupa uništava."

Hotelijeri imaju, a ne daju

Ne možemo ignorirati činjenicu da je prošlih godina neto dobit rasla preko 20 posto, a troškovi rada su ostali jednaki, kaže ministar Cappelli.

Poruka koju zaposlenicima u hotelijerskom sektoru ministar prenosi je veoma opasna i unosi zbrku u već ionako uzdrman sektor koji na ‘jedvite jade‘ pronalazi djelatnike, smatra predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske Ivan Sabljić.

"Ne znam što bih rekao, ta je izjava u najmanju ruku čudna. U srcu sezone izjavljivati kako bi hotelijeri plaće jednokratno trebali povećati 30 posto za posljedicu može imati isključivo unošenje nereda u sektor koji se ionako bori s pomanjkanjem radne snage. Ministar našim zaposlenicima zapravo sugerira kako hotelijeri mogu, ali ne žele povećati plaće radnika, što nije točno niti je za sektor dobro."

>>> Cappelli: Ove godine očekujemo otvaranje oko 40 novih novoobnovljenih hotela

Sabljić navodi da bi pitanje povećanja plaća radnika trebalo biti dio velikog paketa u sklopu kojeg treba razgovarati o poreznom rasterećenju, smanjenju pojedinih nameta, a onda naravno i poboljšanju uvjeta rada zaposlenika.

Povećanje plaća odvelo bi sektor u minus

Hotelijeri su dobit investirali i time stvorili preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta, tvrdi Sabljić, a s njim se slaže i konzultantica Sanja Čižmar, po čijim bi izračunima povećanje plaća od 30 posto u hotelijerstvu sektor odvelo u minus.

>>> Gospodarstvenici: Poslodavce treba rasteretiti, smanjiti poreze i doprinose za stručne kadrove

"Naime, bruto troškovi osoblja u 2017. u sektoru su iznosili gotovo 6 milijardi kuna, a ostvarena konsolidirana dobit manje od 1,5 milijarde kuna. Povećanje troškova osoblja od 30 posto iznosi 2 milijarde kuna, što sugerira da bi sektor ponovno zapao u gubitke, nakon što od 2015. g. posluje pozitivno, iako s niskim profitnim maržama. Značajno je istaknuti da su već u 2017. troškovi osoblja rasli brže od ukupnog prihoda ugostiteljskog sektora, a dobit po stopi nižoj od rasta ukupnog prihoda, gdje je ukupni prihod rastao 10,6 posto, a troškovi osoblja 14,8 posto. Dobit je, pak, rasla po nižoj stopi od 7 posto, što znači da su hotelijeri dio dobiti prelili u povećanje troškova osoblja već u prošloj godini", kaže Čižmar za Jutarnji uz napomenu da plaće u sektoru definitivno trebaju rasti, ali taj rast treba vezati uz porezno rasterećenje.

25. travanj 2024 14:03