Aktualno
StoryEditor

Sanja Radović Josić: Predložene su interventne mjere za gospodarenje otpadom

25. Studeni 2016.

Sanja Radović Josić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike ukazala je na konferenciji 48 sati - 8. susret gradonačelnika i poduzetnika na razne direktive EU koje se bave gospodarenjem otpadom, ali i nezadovoljavajuću situaciju zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj.

- Ukupna količina komunalnog otpada u 2015. godini iznosila je 1,6 milijuna tona, a jednako toliko bilo je i proizvodnog otpada. Više od 80% otpada odlaže se na odlagališta, a problem je i količina bio otpada koji uglavnom završava na odlagalištu. Hrvatskoj je cilj smanjiti stvaranje otpada, ali i količinu bio razgradivog otpada na odlagalištima, rekla je Sanja Radović Josić.

Dodala je kako se prošle godine odvojeno sakupilo svega 400 000 tona reciklažnog otpada koji uključuje papir, staklo i plastiku, što čini 18% odvojenog skupljanja otpada na razini Hrvatske.

- Jedinice lokalne samouprave temelj su sustava za gospodarenje otpadom. Na toj razini imamo izuzetno dobre primjere, ali i loše. Izdvojit ću Split koji ima mogućnosti, ali rezultati nisu dobri – odvaja se svega 0,5% reciklažnog otpada. Na razini Hrvatske trebalo bi se odvajati 50% bio razgradivog otpada, a mi smo sad na 15-18%, kazala je Radović Josić.

Interventne mjere

Kako bi se postigli ciljevi – 55% recikliranog otpada do 2025., predložene su i interventne mjere, a u planu je uvesti i kružno gospodarstvo. Mjere za postizanje cilja su izbjegavanje stvaranja otpada, odvojeno sakupljanje, recikliranje i kompostiranje, a dodatno će se uložiti i u reciklažne centre koji sadrže kompostnicu i sortirnicu kojih je trenutno u Hrvatskoj 84. Građevinski otpad trebalo bi reciklirati i to do 75%, a mnoga proizvodna postrojenja koriste vlastiti otpad za stvaranje toplinske energije.

- Velik dio građevina za gospodarenje otpadom je saniran, a mnogo ih je u procesu sanacije. Do konca 2018. sva odlagališta moraju biti sanirana i zatvorena ili, ako se i dalje koriste, moraju biti u skladu s propisima, kazala je Sanja Radović Josić te još jednom naglasila da je temelj sustava gospodarenja otpadom na lokalnoj razini.

23. travanj 2024 07:08