Aktualno
StoryEditor

Sanjin Šolić: Bez aerodroma i golfa ne možemo produljiti sezonu

30. Prosinac 2017.

Lošinjska tvrtka Jadranka Grupa može sa zadovoljstvom zaključiti da je 2017. godina, inače najbolja turistička sezona u Hrvatskoj, i za nju bila iznimno pozitivna. Potvrdili smo trud uložen u smjeru pozicioniranja Lošinja kao top-destinacije elitnog turizma. Ovogodišnji odlični rezultati samo su posljedica planskog razvoja turizma i potvrda našega rada koji traje kontinuiranih 70 godina. Veseli nas jer smo se upravo u godini obilježavanja velikog jubileja dodatno pozicionirali na tržištu kao eko i spa&health turističko odredište, a u poslovnoj 2018. očekujemo daljnja ulaganja, razvoj započetih projekata, ali i poseban izazov u traženju kvalitetnih radnika.

Hotel za sezonce 

Nažalost, aerodrom još nismo uspjeli započeti, a golf je u fazi pripreme

Danas sa sigurnošću možemo reći da se Lošinj pojavljuje na turističkoj karti Sredozemlja kao odredište kvalitete, a ono što nas osobito veseli jest činjenica da se gotovo svi gosti, koji su se koristili najluksuznijim sadržajima, unajmljujući cijele vile i najraskošnije apartmane, žele vratiti i sljedeće godine. Da bismo očuvali i obogatili postojeću ponudu koja privlači tolike turiste, za sada ponajprije s europskog kontinenta, jedan je od prvih koraka pronalazak rješenja za kroničnu boljku našega i hrvatskog turizma – produljenje sezone. Za realizaciju tog cilja na Lošinju i Cresu nužno nam je potreban daljnji razvoj projekata i Grupe. Za sada smo sigurni da u sezonu 2018. ulazimo s dodatnim ulaganjima u kampove, zatim dograđenim kapacitetima Vitality hotela Punta s četiri zvjezdice, ali i novim hotelom za sezonske radnike, također kategorije četiri zvjezdice, u Velom Lošinju, što je investicija praktički u vrijednosti hotela za turiste. Za kvalitetno produljenje sezone u budućnosti nam je ključna realizacija dugoročnih projekata, a to su u prvom redu Zračna luka i Ecogolf Matalda. Nažalost, aerodrom nismo uspjeli započeti ove godine, a golf je u fazi pripreme za lokacijsku dozvolu koju bismo, vjerujem, mogli imati 2019. godine. Svi ostali projekti slijede nakon što riješimo ova pitanja.

>>>Kampanja zapošljavanja: Jadranka Grupa u potrazi za 600 sezonaca

No s druge strane, produljenje sezone povlači dodatni i sve veći problem nedostatka kvalitetnoga i educiranog kadra u hotelijerstvu i svim ostalim segmentima turizma. Jadranka Grupa, kao tvrtka koja posluje na otocima, u još je težoj poziciji od kompanija koje su u prometnom smislu lakše dostupne radnicima. Zbog toga smo se odlučili boriti na način da onima koji znaju i žele raditi ponudimo maksimalno dobre uvjete poslovanja i života na Lošinju. Na tragu toga, do službenog početka predsezone 2018. radimo na projektu gradnje hotela s četiri zvjezdice isključivo za sezonske radnike Grupe Jadranka, koji čine gotovo polovicu zaposlenih u cijeloj Grupi. U svakom slučaju, potraga za novim kvalitetnim ljudima je stalni izazov, ali tu trebamo još snažniju pomoć države jer aktualne kvote neće biti dovoljne. Država svakako mora promijeniti pristup i biti fleksibilnija jer se mi danas suočavamo s problemom da se nitko ne želi upisati u školu za ugostitelje, a u isto vrijeme hotelijeri doslovno cijele godine traže kvalitetnog radnika.

Razvoj destinacije

Realizacija svih planiranih ciljeva svakako će pridonijeti daljnjem razvoju i pozicioniranju Lošinja kao elitne turističke destinacije, za što je itekako važna daljnja suradnja i sinergija lokalne samouprave i Grupe, Primorsko-goranske županije, i na kraju, države. Bez suradnje na svim tim razinama razvoj Jadranke bio bi nemoguć. Grupa nema koristi od gradnje hotela s pet zvjezdica u uvali Čikat ako se cijeli Lošinj kao odredište ne unaprjeđuje u smislu prometne infrastrukture, kulturnih i sportsko-rekreacijskih sadržaja, gastronomske ponude te usluge trgovine. Razvoj Jadranke u idućih deset godina podrazumijeva i razvoj odredišta, pri čemu se mora voditi računa o očuvanju Lošinja, prirode i svih standarda održivoga razvoja. Zbog toga je naša poslovna strategija bila i ostala da Grupa Jadranka i Lošinj kao otok vitalnosti budu sinonim za ponudu najboljega luksuznog i zdravstvenog odmora na domaćem i međunarodnom tržištu, ali i da uspijemo privući naše ljude koji će ostati raditi u Hrvatskoj i tako pridonijeti poboljšanju cjelokupne turističke slike Hrvatske.

26. travanj 2024 16:09