Aktualno
StoryEditor

Sanjković: U cijeloj EU, samo u Hrvatskoj i Njemačkoj moguće do CERA licence za upravljanje rizicima

05. Lipanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Hrvatsko aktuarsko društvo, koje broji 116 redovnih, 37 pridruženih i dva počasna člana, organizira drugu konferenciju usmjerenu na nadolazeće promjene zakonodavne regulative te budućnost osigurateljskog tržišta u uvjetima intenzivnih promjena kako regulative tako i nepovoljnih ekonomskih trendova i razvoja tehnologije.

Konferencija, koja se puna dva dana, danas i sutra, država u hotelu Dubrovnik u Zagrebu, namijenjena je osigurateljnim stručnjacima koji su, uglavnom, zaposleni u različitim fondovima, bankama, regulatornim tijelima.

>>> Hrvatska aktuarska konferencija 2017. ‘Izazovi budućnosti’

- U fokusu predavanja ovog prvog dana je nova regulativa EU, Solventnost 2, koja donosi dosta toga novoga, u smislu kvantitativnih izračuna, ali i informiranja javnosti. To se najviše odnosi na prodaju, jer se mijenja način prezentiranja podataka onima koji kupuju police, primjerice, zdravstvenog osiguranja. Tako će prodajna mreža morati proći edukaciju kako bi klijentima mogli dati sve relevantne podatke za njihovu odluku, a novost su i obrasci prema kojima će klijenti moći usporediti ponude među konkurentima, rekla je predsjednica Hrvatskog aktuarskog društva Ksenija Sanjković.

Osim EU direktiva, na način kako se procjenjuju rizici znatno utječe i tehnologija, koja ubrzava procese izračuna.

- Big data ubrzala je i povećala mogućnosti izračuna rizika, pogotovo za zdravstvena ili životna osiguranja. Istovremeno, pojavljuju se novi rizici, poput cyber rizika, što bi također moglo biti predmetom osiguranja. Postavlja se pitanje etičnosti uporabe osobnih podataka koje valja štititi od zloporabe, rekla je Sanjković.

>>> Pravda za sve: Ukinuti obvezu suglasnosti države za promjenu sjedišta!

Što se hrvatskih aktuara tiče, čini se kako na domaćem tržištu rada ne manjka stručnjaka za procjenu rizika. Riječ je o ljudima koji imaju visoku stručnu spremu, završene fakultete matematike ili ekonomije, a prošle je godine čak 25 stručnjaka iz Hrvatske završilo specijalizaciju i ishodilo međunarodnu licencu CERA za obavljanje djelatnosti procjene i upravljanja procesima rizika.

- Europsko aktuarsko udruženje prošle je godine, a nastavit ćemo i ove, pokrenulo edukaciju za ishođenje licence CERA. Tu je specijalizaciju ukupno pohađalo 40 polaznika, od čega 25 iz Hrvatske. Ponosni smo što možemo reći kako ovu vrstu specijalizacije, osim u Njemačkoj, u EU možete dobiti još samo i u Hrvatskoj, dodala je Sanjković.

02. svibanj 2024 11:25