Aktualno
StoryEditor

SAP povećao prihode i dobit u 2017. zahvaljujući uslugama u oblaku

30. Siječanj 2018.

Njemački softverski div SAP povećao je prihode i dobit u 2017. zahvaljujući snažnim rezultatima poslovanja s programskim rješenjima oblaku, pokazuje poslovno izvješće objavljeno u utorak.

Grupa je u 2017. godini ostvarila 12 posto veću neto dobit, od četiri milijarde eura. Prihodi su im uvećani šest posto, na 23,5 milijardi eura, što znači da su unutar raspona koji su prognozirali u listopadu. Operativna dobit pala je pet posto, na 4,9 milijardi eura.

Tehnologija oblak porasla za 26 posto

Najveći su im oslonac bili prihodi od usluga baziranih na tehnologiji oblaka, koji su poskočili 26 posto, na 3,8 milijardi eura, premašivši poslovne rezultate u poslovanju s klasičnim softverom, uvećane samo dva posto. Time je nastavljen trend u SAP-ovom poslovanju iz proteklih godina.

Tehnologija oblaka omogućuje korisnicima da upravljaju podacima pohranjenim na vanjskim platformama, čime je napravljen odmak od klasičnog modela prodaje jednokratnih licenci za korištenje softvera na računalima u samoj kompaniji odnosno u domovima korisnika.

>>>Microsoft u Francuskoj otvara četiri centra za ‘cloud computing’

- SAP-ova je budućnost sigurna, ustvrdio je izvršni direktor Bill McDermott, ističući da su rast zabilježili u oba dijela poslovanja, u segmentu oblaka i u klasičnoj prodaji softvera.

U četvrtom prošlogodišnjem kvartalu SAP-ovi su prihodi porasli jedan posto, na 6,8 milijardi eura. Isti postotni rast zabilježen je i u stavci operativne dobiti, koja je iznosila dvije milijarde eura.

Procjenjuju tako da će povećati prihode od usluga u oblaku na 5,0 milijardi eura.

SAP je prognoze za ovu godinu objavio prema računovodstvenim standardima koji nisu identični s međunarodnima (IFRS) i isključuju određene troškove.

Ukupni bi prihodi trebali porasti na 25 milijardi eura, a operativna dobit na 7,5 milijardi eura, nakon što je u 2017. ostvario 6,8 milijardi eura.

>>>SAP kupuje ‘carstvo korisničkih profila’ Gigyju

Odvojeno je SAP najavio da planira preuzeti američku softversku tvrtku Callidus Software, za oko 2,4 milijarde dolara (2,0 milijarde eura).

Investitori američke tvrtke moraju još odobriti sporazum, kojim im je ponuđeno 36 dolara po dionici ili 21-postotna premija u odnosu na prosječnu cijenu Callidusove dionice u prošlom mjesecu. Ako se dioničari slože a regulatori daju zeleno svjetlo, Callidus bi mogao pozitivno utjecati na SAP-ovu dobit od 2019. godine, priopćili su iz grupe.

16. travanj 2024 20:58