Aktualno
StoryEditor

Sarapa i Smiljanić: Fotelja Open Me iz Koprivnice osvaja jadranske hotele

19. Svibanj 2018.

Višegodišnje iskustvo stečeno radom u Podravkinom projektnom birou u Koprivnici arhitekt Zdravko Sarapa i Nenad Smiljanić, diplomirani inženjer građevinarstva, utkali su u temelje tvrtke Forma biro, koju su osnovali 1994. godine. Bili su svjesni da ih umjesto sigurnog posla u državnoj tvrtki čeka poduzetnička neizvjesnost, ali upustili su se u rizik u vrijeme kad je hrvatsko gospodarstvo, zbog ratnih okolnosti, bilo u velikim teškoćama. U vrijeme dok su Sarapa i Smiljanić radili u Podravki sve što se projektiralo i gradilo se, ali na tržištu su ih čekali posve drugi uvjeti, koji su s vremenom postali sve zahtjevniji. Kao poduzetnici ušli su u ‘maglovite zone’ gdje se stalno produciraju projekti na razini ideje, a teško se nešto i realizira.

>>> Goran Tudorović: S ‘blagoslovom’ države lakše do realizacije ekokampa s pet zvjezdica

– Tvrtku smo osnovali zajedno. Zdravko je kao arhitekt preuzeo idejnu razinu stvaranja projekata, a ja kao građevinar izvedbenu, nadzor te menadžerski segment. No važne odluke i strategiju poslovanja uvijek donosimo zajedno. U vrijeme kad smo osnovali tvrtku nije bilo problema kao danas; onda nikome nije palo na pamet naručiti idejno rješenje koje neće platiti, samo da bi imao nekoliko varijanti, a danas je to vrlo česta praksa – objašnjava Smiljanić ističući taj problem kao jedan od izazova. Jedan od razloga zbog kojih su se Smiljanić i Sarapa odlučili za otvaranje privatne tvrtke je i taj što se Podravka počela usmjeravati na osnovnu djelatnost i sužavati djelatnosti projektnog biroa.

Vrijeme za promjenu

Zdravko Sarapa i Nenad Smiljanić, arhitekt i građevinac, osnovali su u Koprivnici Formu biro još 1994. U početku su se bavili projektiranjem i gradnjom, a kad su intenzivnije ušli u turistički sektor, proširili su djelatnost. Da bi klijentima pružili kompletnu uslugu od projektiranja objekta do opremanja interijera, počeli su dizajnirati i namještaj. Tako je nastao brend Open Me, fotelja-krevet na razvlačenje.

– Zaključili smo da je vrijeme za promjenu kako god bilo teško i nepovoljno jer ćemo stagnirati kao stručnjaci. To je bilo davno, prije 24 godine u poslijeratnom razdoblju počeli smo raditi u unajmljenom prostoru od 20 metara četvornih. Svaki od nas uložio je u otvaranje tvrtke i pokretanje posla po 500 njemačkih maraka – sjeća se Smiljanić. Tvrtka Forma biro djeluje u više segmenata vezanih uz arhitekturu i građevinarstvo – u projektiranju, nadzoru, dizajnu interijera i opreme, urbanizmu... – Prije je djelovanje u smislu projekata na kojima smo radili bilo stvarno široko; projektirali smo sve od škola do stadiona i poslovnica banaka te urbanističkih projekata. Posljednjih godina usmjerili smo se na objekte za turizam – hotele i tu smo projektirali i realizirali niz objekata za hotelske kuće Imperial Rab, Liburnia Opatija, Valamar Poreč… – ističe Smiljanić.

Širenje na proizvodnju

No projektiranje nije jedina djelatnost Forme biroa, bavi se i uređenjem interijera i proizvodnjom namještaja. Posao je proširen na nove djelatnosti kako bi klijentima mogao dati kompletnu uslugu od projekta do izvedbe i opremanja prostora.

>>> Neb Chupin: U holivudskim studijima snimat će se film o uspjehu hrvatskog džema od smokava

– S obzirom na to da se bavimo nekom vrstom total dizajna, gdje za svaki svoj objekt radimo i interijer, a neki od objekata imaju vrlo specifične zahtjeve, nikako nismo mogli na tržištu naći proizvode koji nam potpuno odgovaraju. Primjer je recimo fotelja-krevet na razvlačenje, koja mora biti u svakoj hotelskoj sobi. Artikli na tržištu nisu nam odgovarali oblikom, veličinom i kompliciranošću. Odlučili smo se na izradu vlastitog namještaja i tako je nastala naša fotelja Open Me, ultrajednostavnog i neutralnog dizajna koji se uklapa u različite interijere, a jednostavnog je rukovanja. Proizvod smo razvili u suradnji s poznatom hrvatskom tvrtkom Prostorijom, koja ga proizvodi, i već se može naći u stotinama hotelskih soba. Radimo i na dizajniranju stolaca za hotele zato što, ako trebamo kvalitetne i lijepo dizajnirane stolce vrlo specifičnih zahtijeva koji moraju biti širi, čvršći i slagati se jedan u drugi, možemo ih naći u talijanskim katalozima, ali preskupi su za naše klijente, a rade se od našeg drveta koje se izvozi u trupcima. Stolci prema našem dizajnu već postoje, njima je opremljen već jedan hotel, a trenutačno tražimo proizvođača i distributera – ističe Smiljanić.

Pronašli svoju nišu

Tijekom 24 godine poslovanja Forma biro odradio je brojne projekte, prve u svojem gradu Koprivnici. U ranijoj poslovnoj fazi to su bili gradski bazen Cerine u Koprivnici, Gradski stadion u Koprivnici, Škola za djecu s poteškoćama u razvoju Podravsko sunce, Palača pravde, Gradsko groblje Sv. Duh. No posljednjih godina ta tvrtka većinu poslova odrađuje u sektoru turizma, gdje rekonstruira postojeće, ali i projektira nove hotele.

– Realizirali smo niz projekata vezanih uz hotele kao što su rekonstrukcija hotela Admiral u Opatiji, hotela Excelsior u Lovranu, hotela Residenz u Opatiji, hotela Padova u Rabu, hotela Plaža u Loparu, AC San Marino u Loparu, potpuno novi hotel Giorgio II u Ičićima, interpolacija za hotel Istra u Opatiji. U tijeku je izrada nekoliko projekata, a ovih dana predana je dokumentacija za rekonstrukciju i dogradnju hotela Zagreb u Poreču – napominje Smiljanić. Rast turističkog sektora odrazio se povoljno na poslovanje Forme biroa, koji je preživio posljednju veliku ekonomsku krizu i potonuće građevinskog sektora. Smiljanić ističe da te godine nisu bile lagane, ali su se uspjeli održati. Bilo je problema s naplatom potraživanja, koje je tvrtka pokušala naplatiti sudskim procesom, ali osim što je dugo trajao i bio mučan, nisu uspjeli naplatiti obavljeni posao.

Oporavak nakon krize

– Nakon krize rezultati poslovanja su u stalnom usponu. Unazad dvije godine otvaraju se brojni poslovi i ove godine očekujemo daljnji rast i prvi put nakon dugo osjeća se nedostatak projektanata – kaže Smiljanić ističući da se na poslovanju osjeti trenutačni rast građevinskog tržišta, ali uza sve veće probleme u realizaciji. Prema njegovim riječima, isprva su počeli nedostajati majstori raznih profila, što je kočilo dovršetak objekta u gradnji.

>>> Andrej Andrlić: Na craft-sceni cijeni se eksperimentiranje s okusima

– Sad se u planiranju osjeća ozbiljan manjak projektantskih kuća koje su dovoljno opremljene i iskusne da bi se mogle uhvatiti ukoštac s ozbiljnim projektima – objašnjava Smiljanić. Forma biro poslovao je i na inozemnom tržištu, jedno vrijeme u Crnoj Gori, ali trenutačno je orijentiran na hrvatsko tržište. Smiljanić ističe da su trenutačno poslovi vezani uz turizam u takvom uzlazu da svi drugi dolaze ovdje. Ili su već prisutni ili ovdje pokušavaju investirati, svi od Austrije do Australije.

Teško do dobroga kadra

Konkurencija postoji, ali, prema Smiljanićevim riječima, tijekom ekonomske krize niz projektnih ureda raspao se ili podijelio na manje, tako da sad, kad je riječ o većim projektima, veliki dio njih ne može proći selekciju investitora. Tvrtka Forma biro ima deset zaposlenih, od toga šest arhitekata. Ima prostora za nova zapošljavanja, ali Smiljanić ističe da je problem što nema slobodnoga kadra, kao i to što ne znaju hoće li i kad izbiti nova kriza. Kao i svim ostalim poslodavcima i Sarapi i Smiljaniću problem je naći iskusan kadar. Smiljanić napominje da je vrlo teško naći kvalitetne zaposlenike, uglavnom dolaze mladi bez ikakva iskustva, a kad nauče posao, nastaje problem kako ih zadržati. Problem nije samo u nedostatku iskusnoga kadra nego i uvjetima poslovanja, koji malim poduzetnicima dodatno otežavaju situaciju.

Prema Smiljanićevim riječima uvjeti poslovanja nisu lagani. Ljude treba adekvatno platiti, a onda se dolazi do problema visokih davanja državi u obliku raznih nameta. Kad bi ih smanjila, zaposlenici bi imali veća primanja i bila bi veća potrošnja te bi se opet dio kolača slio u državnu blagajnu.

23. travanj 2024 10:59