Aktualno
StoryEditor

Saša Španović tvrtku je morala registrirati kao zoološki vrt da bi mogla biti šetačica pasa

26. Siječanj 2019.

Ljubav prema životinjama Saša Španović pretvorila je u uspješan biznis. Njezina tvrtka Pets Only nudi usluge čuvanja i šetanja pasa, čuvanja mačaka i drugih životinja, kupanja, odlaska veterinaru, edukaciju… Budući da je to jedina tvrtka koja se na taj način bavi uslugama za kućne ljubimce, bilo je problema s registriranjem.

Od malih nogu Saša Španović imala je kućne ljubimce – ribice, zamorce, papige, a vlastitog psa, mopsa Rona, dobila je tek kad je majci dokazala da je odgovorna i da može sama o njemu voditi brigu. Lani je udomila i psa pomeranca Winnija. Ron i Winni gotovo su uvijek uza svoju vlasnicu. Španović voli i egzotične životinje, pa su joj kućni ljubimci bili i zmije, gekoni te tarantule. Ljubav prema životinjama uspjela je pretvoriti u uspješan biznis. Naime, još kao srednjoškolka shvatila je, šetajući i čuvajući kućne ljubimce prijateljima i susjedima te volontirajući u brojnim udrugama i azilima, da se tako može zaraditi pristojan džeparac, a poslije da se od toga može i živjeti.

Kada je 2015. upisala apsolventsku godinu na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, odlučila je uploviti u poduzetničke vode te je osnovala Pets Only, tvrtku za čuvanje i šetanje kućnih ljubimaca. U svom poslu danas, kaže, nema konkurenciju. Postala je profesionalna šetačica pasa za koju već svi znaju, a njezina tvrtka nudi, među ostalim, i usluge čuvanja mačaka, hranjenja glodavaca i gmazova, kupanja, odlaska veterinaru pa čak i edukaciju. Svaki dan izvode u šetnju oko petnaest pasa stalnih klijenata, a tu je i desetak pasa u vrtiću te mačke i psi koje obilaze dva-tri dana u mjesecu. Kroz njezin vrtić za kućne ljubimce na dan prođe petnaestak pasa, na godinu njih petstotinjak, i taj broje svake godine raste.

Zasad bez konkurencije

Kad je Španović odlučila hobi pretvoriti u biznis, početna joj je ideja bila uhodati tvrtku i poslije se zaposliti u nekoj ambulanti kao veterinarka, ali nije očekivala da će joj tako dobro krenuti i da će rasti, pa je stoga odlučila ostati u svojoj tvrtki. Radni dan ove mlade poduzetnice počinje ranim buđenjem, uglavnom prije sedam sati, jer joj često klijenti dovode pse prije odlaska na posao. Psi katkad i spavaju kod nje, pa se zbog toga budi dovoljno rano kako bi ih stigla nahraniti, dati im terapiju ako je potrebno te ih prošetati. Nakon toga obilazi kućne ljubimce koje je potrebno nahraniti ili prošetati kada vlasnici nisu kod kuće, najčešće između jedanaest i četrnaest sati. Španović uživa u svom poslu i u stalnim je dogovorima s novim klijentima, a raspored joj je često pretrpan. Budući da djelatnost šetanja i čuvanja u Hrvatskoj ne postoji, kaže Španović, glavna je djelatnost tvrtke Pets Only zoološki vrt uz ostale djelatnosti koje su se tada mogle registrirati.

– Od ostalih me razlikuje to što je moja tvrtka prva u Hrvatskoj koja se bavi šetanjem i čuvanjem pasa, a da nisu u kavezima i boksovima, nego su slobodni u stanu kao kod kuće. Dakle, kako žive u svom domu, tako se osjećaju i kod naših čuvalica iz tvrtke. Osim šetanja, tvrtka nudi usluge čuvanja te obilaska mačaka i ostalih životinja koje ne vole mijenjati teritorij, čuvanja kod vlasnika, dakle u njegovu prostoru, odlazak k veterinaru i davanje terapija. Dakle, nešto novo što kod nas na tržištu još nije bilo u tom trenutku legalizirano – rekla je Španović.

Vrtić za pse

Prednosti su usluga koje nudi ova mlada poduzetnica upravo te što su psi koje čuva smješteni u stanove, spavaju s čuvalicama, idu van minimalno tri puta te ni u jednom trenutku nisu sami i bez nadzora, što je u hotelima za pse rijetkost jer oni pse stave u kaveze i nema toliko interakcije između psa i čuvalice.

– Također dajemo terapije, mjerimo glukozu, dajemo inzulin, praznimo mjehur psima koji to ne mogu sami, što uvelike pomaže vlasnicima kada moraju nekamo otići, a nemaju komu povjeriti bolesne ljubimce. Vrtić je specifičan jer vlasnici pse ostavljaju poput djece ujutro prije posla, a nakon posla ih pokupe. Ili jednostavno kada moraju ići nekamo van, u kino ili na poslovnu večeru, dovedu psa da nije sam kod kuće – objašnjava Španović.

Uz knjigovođu koji joj pomaže u financijskom dijelu, u njezinoj tvrtki trenutačno je angažirano 40-ak uglavnom studenata veterine te šest zaposlenika koji rade na neodređeno. Radno vrijeme za šetnje najčešće je u jutarnjim i popodnevnim terminima, kada su vlasnici na poslu. U tvrtki Pets Only radi se vikendima, praznicima i blagdanima, kada vlasnici ljubimce ostavljaju u vrtiću na čuvanju. U takvim slučajevima rezervacije za čuvanje i šetanje osiguraju se mjesecima unaprijed. Španović k sebi maksimalno uzima deset pasa, kojih je u šetnjama zapravo najviše.

– Nekada sam šetala i po 12 pasa u jednom danu, ali to su šetnje od sedam do kasnih večernjih sati. Pola sata šetnje je od 40 do 60 kuna, jedan sat od 50 do 70, a cijena je veća 50 posto za svakog dodatnog psa jer neki imaju po dva do tri psa. Obilazak mačaka je 50 kuna po dolasku. Čuvanje 24 sata sa spavanjem iznosi 170 kuna za jednog psa te za svaku dodatnu životinju 50 posto više. Opciju vrtića imam do osam sati na dan i do 12 sati na dan i cijene se kreću od 100 do 200 kuna. Kad je riječ o blagdanima i praznicima, za Božić, Novu godinu i Uskrs cijene usluga uvećane su za 100 posto, a ostale blagdane za 50 posto. Za Novu godinu, primjerice, cijena čuvanja je 300 kuna – rekla je Španović.

Svi su dobrodošli

Vezano uz ostale usluge, privikavanje na čuvalicu stoji 100 kuna, odlazak veterinaru 50, davanje terapije 30, edukacija 125 kuna po satu, rezanje noktiju 50, kupanje 125, a zanimljivo je da Španović ima i uslugu čuvanja psa na svadbi za 375 kuna. Naime, kako je prepričala Španović, jedan se par vjenčavao pa su tražili da im netko čuva psa kako bi i on mogao biti prisutan na svadbi pa je tako ta usluga poslije stavljena kao stalna na cjeniku tvrtke.

Uz povećanje broja usluga, s vremenom se širio i opseg posla te povećavao i popis različitih vrsta životinja koje je čuvala. Tako se brinula i za zmije, guštere, papige, činčile te kameleone. Najizazovnije joj je bilo šetati divlju svinju poput psa po jednom zagrebačkom kvartu.

– Nema te životinje koju ne čuvamo, šetali smo svinje, čuvali dvojezupce i glodavce, hranili zmije, kameleone, guštere, gekone, ježeve i golubove. Ljudi danas doista imaju svakakve kućne ljubimce, a nama nijedan ‘ljubimac‘ nije problem jer smo uigran i educiran tim. Izazovne su mi i agresivne pasmine poput pit bulla. Imam čak jednog psa koji je sudjelovao u borbama, šećemo ga i mora se znati s njim raditi. Zanimljiv je i zec - ako ga krivo pogledaš, samo se okrene na jednu stranu – otkrila je Španović.

[caption id="attachment_373552" align="aligncenter" width="750"]Saša Španović Saša Španović, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Komunikacija s klijentima ponajprije se vodi preko službene stranice tvrtke na Facebooku, a tek onda i preko Twittera i Instagrama. Zanimljivo je da je 70 posto klijenata doznalo za nju na Twitteru. Među njima najviše je glumaca, sportaša i političara.

– Bilo je anegdota s poznatima. Naime, kako baš ne pratim medije, često bi mi neki nogometaši doveli psa i kad bi ih upitala ime i prezime, ostali bi u šoku kako ne znam tko su – ispričala je Španović.

Salon i ljekarna uskoro

Od mjesečnih prihoda, kaže Saša, na računu tvrtke ostane samo nešto više od trećine. Više od pola, kako nam je rekla, ode na razna davanja, od države, banke do studentskog servisa koji uzima 19 posto.

– Ostalo su sve radnici na pola radnog vremena koji odrade četiri sata na dan, dakle imaju četiri stalna psa koje šeću svaki radni dan u isto vrijeme. Kad je riječ o studentima, njih 40 ne radi svaki dan, nego uskaču ovisno o tome kako komu odgovara ili rade samo vikendima. Neki samo čuvaju pse kod sebe, a neki obilaze mačke tako da neki od njih i preskoče koji mjesec i ne rade, a neki odrade samo nekoliko sati ili nekoliko dana čuvanja. Kad se sve zbroji, do 2017. nisam bila u sustavu PDV-a i nakon toga sam ušla u njega i nekim klijentima nisam htjela dizati cijene pa na tome imam i mali gubitak. Jednako tako, 19 posto plaćam studentskom servisu za svakog studenta, a sad je minimalna satnica studenta oko 25 kuna. U cijeloj ovoj priči ne preostane baš mnogo novca kad se sve poplaća zbog velikih davanja. Na računu ostane samo 30 posto jer velik dio prihoda ide knjigovođi, zaposlenicima, studentima, za najam uredskog prostora, porez, prirez, potrošni materijal, od vrećica do sredstava za čišćenje i računa za mobitel te godišnjeg financijskog izvješća – objašnjava Španović.

No bez obzira na sve, Španović otkriva da ima mnogo planova. Za sada su prisutni u Zagrebu i okolici, ali planiraju se širiti izvan Zagreba, u druge gradove, a vjerojatno i izvan granica jer su joj klijenti velikim dijelom i stranci. Osim šetanja i čuvanja, jednog dana planira otvoriti i salon za pse, veterinarsku ljekarnu i ambulantu, ideja ima mnogo, kaže, samo je potrebno vrijeme i novac za realizaciju. 

26. travanj 2024 10:48