Aktualno
StoryEditor

‘Sat apokalipse‘ nikad bliže ponoći

27. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Američki znanstvenici za atomsku fiziku resetirali su i pokrenuli sat koji odbrojava vrijeme preostalo do usuda. Simboličan je to čin koji upozorava na opasnosti od nuklearnog naoružanja, a na odbrojavanje su se odlučili nakon što su u formulu o tome kolika je vjerojatnost da će svijet otići k vragu uračunali i činjenicu da je Donald Trump postao predsjednikom SAD-a.

Sat koji odbrojava koliko je vremena čovječanstvu ostalo do prve nuklearne katastrofe objavljen je na web stranicama glasila atomskih fizičara Chicaga. Činjenica da je Donald Trump postao predsjednikom SAD-a, znanstvenike je nagnala da skrati to vrijeme za 2 minute i 30 sekundi, a cilj ove znanstvene prosudbe jest ukazati na to kolika je opasnost od nuklearnog oružja.

- Naš "sat apokalipse" nikad nije bio bliži ponoći, nego u ovom trenutku - rekao je znanstvenik Lawrence Krauss na predstavljanju projekta u Washingtonu. Sat usuda pokrenut je 1953. godine, na početku utrke u nuklearnom naoružavanju između SAD-a i SSSR-a.

Glavni krivci Trump i Putin

Glavni krivci za resetiranje sata, smatra Krauss, su Donald Trump i Vladimir Putin. Razloge pronalaze u izjavama Donalda Trumpa koji je rekao da bi Japan i Južna Koreja trebali pribaviti nuklearno naoružanje kako bi kontrolirali Sjevernu Koreju koja i dalje provodi testiranja atomskog oružja u okviru svojih nepropusnih državnih granica.

Također, izrazio je određene sumnje o multilateralnom sporazum o nuklearnom naoružanju sa Iranom. Zabrinjavajuća je i suradnja Kine i Pakistana, po pitanju nuklearnog naoružavanja, a znanstvenici s negodovanjem gledaju i ekspanziju indijskog nuklearnog arsenala.

Globalno zatopljenje, kao i emisija ugljičnog dioksida, smatraju, također skraćuje vrijeme koje nam je preostalo do prave svjetske katastrofe.

Znanstvenici, koji su karijere izgradili upravo razvijajući atomsko naoružanje u SAD-u, od kojih su neki i nobelovci, dodali su i da svijetu prijeti nova vrsta terorizma, a odnosi se na cyberspace.

U tom kontekstu, spekulacije da je Rusija, putem svojih hakera, utjecala na rezultate predsjedničkih izbora u SAD-u, vide kao znak da će i druge demokracije i organizacije s demokratskim predznakom na ovom svijetu, vrlo vjerojatno, postati žrtvama cyber terorista.

12. travanj 2024 08:53