21. travanj 2017.

Sauchi ponovno skinut imunitet

Hrvatski sabor u petak je, na zahtjev DORH-a, odnosno USKOK-a, ‘dodatno‘ skinuo imunitet zastupniku Tomislavu Sauchi, bivšem šefu kabineta premijera Zorana Milanovića (SDP), osumnjičenom u aferi Dnevnice.

Sauchi je imunitet prvi put skinut u veljači zbog sumnje da je lažirao 117 putnih naloga. Ovoga puta to je učinjeno zbog osnovane sumnje da je počinio po dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave. O skidanju imuniteta Sauchi, koji je u tom trenutku sjedio u zastupničkoj klupi, Sabor je odlučio većinom glasova: ‘za‘ je bilo 66 zastupnika, 25 protiv, a 15 suzdržanih.

>>>Sauchi skinut imunitet s pet glasova ‘za’ i tri oporbena ‘protiv’

SDP, koji je ranije poručivao da ima "smanjeno povjerenje" u rad DORH-a, ponovio je kako bi trebalo preispitati dosadašnju saborsku praksu da se imunitet skida uvijek kad to zatraži DORH, odnosno sud, ne i kad to traži privatni tužitelj.

- Predlažem da se glasovanje o skidanju imuniteta ne provede danas, nego idući petak, a da do tada barem pokušamo uspostaviti novu praksu u skidanju imuniteta, predložio je Arsen Bauk, predsjednik Kluba SDP-a. Time bi se, kaže, pokazalo da zastupnici imaju pravo odlučivati, a da nisu puki "poštanski sandučić".

HDZ-ov Branko Bačić odgovara kako njegova stranka nema problema raspraviti je li dosadašnja praksa dobra ili nije, ali da bi o tome trebalo raspraviti u situaciji kad ne postoje zahtjev da se skida imunitet bilo kojem zastupniku.

Suglasan sam sa kolegom Božom Petrovim da o tome trebamo raspraviti na saborskom Predsjedništvu, rekao je Bačić. Sabor je odbio skinuti imunitet zastupniku Mladenu Madjeru (HSS) kojega je privatno, još 2013., tužio Josip Krajačić tereteći ga za dva kaznena djela – uvredu i prijetnju.