17. kolovoz 2018.

Saudijska Arabija pomaže Siriji sa 100 milijuna dolara

Saudijska Arabija najavila je u petak 100 milijuna dolara za "stabilizacijske projekte" međunarodne koalicije na sjeveroistoku Sirije što je dosad najveća pomoć područjima koja su donedavna bila pod kontrolom skupine Islamske države (IS), piše Wall Street Journal.

To je nastavak ispunjavanja obveza koje je Rijad preuzeo na međunarodnoj konferenciji 12. srpnja u Bruxellesu, priopćio je službeni Rijad.

>>>Suprotstavljene oko sirijskog sukoba, složne oko nafte – Saudijska Arabija i Rusija sklopile sporazum

Navodi da je to dosad najveća pomoć tim područjima koje su sada u rukama snaga koje imaju potporu Sjedinjenih Država i koalicije.

"Ova velika donacija imat će važnu ulogu u naporima međunarodne koalicije za obnovu zajednica, napose u Raki, koje su poharali teroristi IS-a", navodi se u priopćenju.

Spominju se projekti u zdravstvu, poljodjelstvu, električnoj i vodovodnoj mreži, školstvu i prijevozu.

Ova dodatna saudijska pomoć potvrđuje trajnu zauzetost saudijske monarhije u okviru protudžihadističke koalicije i važnost partnerstva s Washingtonom, zaključuje se u priopćenju.

>>>Izetbegović: Radikalna hrvatska desnica opasnija od uspostave islamske države

IS je izgubio većinu svog samoproglašenog "kalifata", napose pošto je 2017. bio potisnut iz Mosula i Rake, dviju baza sunitske džihadističke skupine u Iraku i u Siriji.

No u izvješću objavljenom u ponedjeljak, UN-ovi promatrači su rekli da je u Iraku i u Siriji još između 20.000 i 30.000 boraca IS-a.