07. studeni 2017.

Saudijska vlada u ‘antikorupcijskom manevru‘ zamrznula preko 1200 bankovnih računa

Saudijske banke zamrznule su više od 1200 računa u vlasništvu pojedinaca i tvrtki u toj kraljevini u sklopu vladine protukorupcijske operacije, izjavili su u utorak bankari i odvjetnici. Dodali su da taj broj nastavlja rasti. Deseci članova kraljevske obitelji, dužnosnici i biznismeni pritvoreni su i suočeni s optužbama za pranje novca, podmićivanje, iznude i zloporabu položaja.

Od nedjelje središnja banka proširuje popis računa za koje se zahtijeva zamrzavanje i to se događa gotovo svakih sat vremena, rekao je jedan bankar koji je želio ostati anoniman. On nije naveo koje su tvrtke pogođene ali je rekao da su iz mnogih sektora. Dodao je da ako računi ostanu dugo zamrznuti da bi to moglo naškoditi svakodnevnim poslovnim aktivnostima kao što su plaćanje djelatnicima i kreditorima ili provođenju drugih transakcija.

>>> ‘Veliki i povijesni dan’: Saudijke dobile pravo na vožnju automobila

Međutim, drugi bankar je izjavio da je većina zamrznutih računa u vlasništvu pojedinaca a ne tvrtki te da je regulator dopustio bankama da nastave financirati postojeće obveze.

Glasnogovornik središnje banke nije bio dostupan za komentar.

Među poslovnim ljudima pritvorenima u istrazi su milijarder princ Alvalid bin Talal, predsjedavajući investicijske tvrtke Kingdom Holding, zatim Naser bin Akil al-Tajar - osnivač Al Tayyar Travela i Amr al-Dabag, predsjedavajući Red Sea Internationala.

Dionice sve tri tvrtke, koje su izdale priopćenja u kojima se navodi da će nastaviti normalno djelovati, pale su između 9 i 10 posto u utorak.