Aktualno
StoryEditor

Sav deficit ostvarujemo u EU: Najlošiji odnos između uvoza i izvoza imamo s Nizozemskom i Mađarskom

15. Listopad 2017.

Za razliku od lanjskoga kolovoza, kad je iznos izvoza na mjesečnoj razini bio desetak posto niži od uobičajenih mjesečnih vrijednosti, ove godine, kako pokazuje preliminarno zbrajanje njegove vrijednosti u Državnom zavodu za statistiku, kolovoz u izvoznom smislu nije ničim odao da je riječ o sezoni godišnjih odmora. Kao i u prethodnih sedam mjeseci, i u kolovozu je izvoz rastao prema dvoznamenkastoj stopi i po apsolutnom je iznosu bio na prosječnoj razini ovogodišnjih mjesečnih vrijednosti od oko 1,1 milijardu eura.

Već u prvih sedam mjeseci uvoz je bio veći od izvoza za 4,9 milijardi eura, desetak posto više nego u istome lanjskom razdoblju. Od tog iznosa samo se 40 milijuna eura odnosi na tržišta izvan Europske unije.

Slaba pokrivenost

Raste izvoz, ali ne posustaje ni rast uvoza, pa posljedično raste i deficit u vanjskotrgovinskoj robnoj razmjeni. Već u prvih sedam mjeseci uvoz je bio veći od izvoza za 4,9 milijardi eura, desetak posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Golema većina tog deficita odnosi se na tržišta Europske unije. S ostatkom svijeta Hrvatska je u prvih sedam mjeseci imala manjak u robnoj razmjeni od svega 40 milijuna eura. Zanimljivo, prije no što je Hrvatska ušla u EU, u 2012. godini, na tržišta EU otpadale su dvije trećine ukupnog deficita robne razmjene Hrvatske sa svijetom.

Ukupno gledajući, pokrivenost uvoza izvozom u prvih sedam mjeseci iznosi 61,7 posto, a pokrivenost uvoza iz Europske unije izvozom u nju iznosi 51,3 posto. Definitivno najlošiji odnos izvoza i uvoza Hrvatska ima s Nizozemskom i Mađarskom. Izvoz u Nizozemsku u prvih je sedam mjeseci ove go dine iznosio 109 milijuna eura, a uvoz iz nje 485 milijuna, pa je pokrivenost jedva 22,5 posto. Sličan je odnos s Mađarskom (26,3 posto), u koju je Hrvatska za to vrijeme izvezla robe u vrijednosti 255 milijuna eura, a uvezla u vrijednosti 971 milijun.

Najbolji odnos sa SAD-om 

Kada su pak u pitanju najveća hrvatska izvozna tržišta, za divno je čudo situacija nešto povoljnija. Najbolji odnos uvoza i izvoza Hrvatska ima s Italijom, iz koje smo u sedam mjeseci uvezli robe u vrijednosti od 1,65 milijardi eura, ali u nju i izvezli najviše, 1,08 milijardi, pa je pokrivenost uvoza izvozom iznadprosječnih 65,6 posto. Iznadprosječna (63 posto) je i pokrivenost sa Slovenijom, a uslijed visokog uvoza (nešto više od dvije milijarde eura) slaba je pokrivenost uvoza izvozom (48,2 posto) s našim najvećim vanjskotrgovinskim partnerom, Njemačkom.

>>>Hrvatska pošta na prodaji trgovačke robe zarađuje kao Zara

Među zemljama izvan EU s kojima Hrvatska bilježi veću robnu razmjenu daleko najpovoljniji odnos uvoza i izvoza imamo sa Sjedinjenim Američkim Državama. Izvoz je u SAD u prvih sedam mjeseci porastao 51 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje te je iznosio 351 milijun eura. Istovremeno je uvoz iz SAD-a smanjen 6,5 posto, na 98 milijuna eura, pa je pokrivenost uvoza izvozom čak 358,2 posto! Visoki suficit u robnoj razmjeni u prvih sedam mjeseci Hrvatska ima i s tržištima Cefte, na koja vrijednost izvezene robe (1,33 milijarde eura) iznosi 73,5 posto više od vrijednosti uvoza.

02. svibanj 2024 04:47