Korona i biznis
28. lipanj 2018.

Sberbank i RBI optuženi za zloupotrebu simbola svjetskog nogometnog prvenstva

Vodeća ruska banka Sberbank i ruski ogranak austrijskog Raiffeisen Bank Internationala (RBI) optuženi su za neprimjerenu upotrebu pojma Svjetskog nogometnog prvenstva u promotivnim materijalima, izvijestili su ruski mediji.

Ruska je banka promotivno ponudila više kamate na depozite položene u vrijeme neočekivane pobjede ruske nogometne reprezentacije nad onom Saudijske Arabije. Zahvaljujući toj promotivnoj ponudi u Sberbanku je u manje od tjedan dana otvoreno 200.000 novih računa s ukupnim položenim iznosom od milijardu dolara.

Ruska podružnica austrijskog RBI-ja nudi pak popuste u barovima i restoranima za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva a pojedinim su klijentima s bankovnim karticama odobrili i dodatne ‘putne milje‘ za svaki gol na prvenstvu kojeg zabije njihova nogometna reprezentacija.

>>>Njemačko gospodarstvo gubi 130 milijuna eura jer će radnici gledati utakmicu protiv Koreje

Obje financijske institucije suočile su se s pritužbama zbog upotrebe Svjetskog kupa u marketinške svrhe – na potez Sberbanka požalila se FIFA, a na austrijskog zajmodavca ruski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja, izvijestio je u srijedu The Moscow Times.

FIFA je krajem prošlog tjedna zatražila od Sberbanka da ukloni njezin zaštitni znak ‘2018 FIFA Svjetsko prvenstvo‘ s internetske stanice depozitnih računa, kazala su u srijedu dva neimenovana upućena izvora ruskom poslovnom dnevniku Vedomosti.

- Sukladno FIFA-inom programu zaštite branda za 2018 FIFA Svjetsko prvenstvo, FIFA ulaže velike napore kako bi osigurala ekskluzivno korištenje određenih prava na povezivanje brandova koje dodjeljuje samo FIFA-inim komercijalnim partnerima, izjavio je FIFA-in glasnogovornik u pisanom komentaru za Reuters.

>>>Gorka pobjeda: HNS mora platiti 13.000 švicarskih franaka kazne

Ruski je regulator pak pokrenuo postupak protiv Raiffeisena zbog kršenja propisa o organizaciji svjetskog nogometnog prvenstva u promotivnim materijalima koji su stvorili ‘lažni dojam‘ suradnje s FIFA-om.

Ročište o navodnom RBI-jevom kršenju propisa zakazano je za petak, 29. lipnja, navodi se u priopćenju ruskog regulatoram, objavljenom na Internetu.

Iz Sberbanka su za Vedomosti kazali da blisko surađuju s FIFA-om kako bi riješili spor, naglasivši ujedno da su njihovi poslovni potezi u okviru ruskih i međunarodnih propisa.

- Banka surađuje s predstavnicima FIFA-e, navodi banka u izjavi dostavljenoj Reutersu elektroničkom poštom.

>>>SP Rusija: Njemačka prvi put u povijesti nije prošla skupinu

Ruski je zajmodavac u međuvremenu prema navodima globalne nogometne organizacije uklonio FIFA-ino ime iz svojih oglasa, napominje Reuters.

- Možemo potvrditi da je Sberbanku upućeno pismo upozorenja... koje je potaknulo Sberbank da eliminira neovlašteno povezivanje s (nogometnim) turnirom, istaknuo je glasnogovornik FIFA-e.

- Zaštita komercijalnih prava ključna je za organizaciju turnira, navodi FIFA u smjernicama o upotrebi službenih brendova, referirajući se na svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji.