16. listopad 2018.

Sberbank jedan od najvećih globalnih prihvatitelja platnih kartica

Prema istraživanju kompanije The Nilson Report, Sberbank je zauzeo 6. mjesto među 150 najvećih globalnih prihvatitelja bezgotovinskih plaćanja. Rezultati istraživanja se temelje na ukupnom broju transakcija izvršenih u poslovnoj mreži organizacije, što je uključivalo i transakcije na maloprodajnim mjestima i u online-trgovinama. Prošle godine, u poslovnoj mreži Sberbank izvršeno je više od 9 milijardi takvih transakcija.

>>>Sberbank planira smanjiti obujam poslovanja u Europi – Gref

Vodeće svjetske kompanije i pružatelji usluga platnih transakcija koje su također bile uključene u ovo istraživanje su kompanije Worldpay, JP Morgan Chase i Bank of America, a Sberbank je zauzeo vodeću poziciju među svim ruskim bankama. Ovo je prvo izdanje globalnog istraživanja vodećih prihvatitelja bezgotovinskih plaćanja kompanije Nilson Report.

Kompanija je prijašnjih godina provodila samo regionalna istraživanja najvećih pružatelja ovakvih usluga. Za 2016. i 2017. godinu, The Nilson Report odao je priznanje Sberbanku kao najvećeg prihvatitelja bezgotovinskih plaćanja u Europi.

- Za nas je uključivanje Sberbank u vodeće svjetske prihvatitelje bezgotovinskih plaćanja priznanje bančine vodeće uloge u kreiranju globalnog bezgotovinskog okruženja. U proteklim je godinama ukupni promet u našoj poslovnoj mreži u prosjeku zabilježio stope rasta od 20% svake godine. Uzevši u obzir ovogodišnju stopu rasta, očekujemo da će ovaj pokazatelj i dalje rasti, a sve to zahvaljujući našim rezultatima u poslovnoj godini 2018. Daljnji razvoj projekata koje smo implementirali ove godine uvelike će doprinijeti tom rastu. Pokrenuli smo uslugu Google Pay, osigurali značajnu razinu pokrivenosti usluge China UnionPay, a uključili smo i međunarodni sustav plaćanja JCB, te smo osigurali maksimalnu brzinu povezivanja sa uslugama za nove klijente, i to kao rezultat optimizacije i robotizacije procesa, kaže Svetlana Kirsanova, direktorica odjela Acquiring and Bank Cards u Sberbanku.

>>>Sberbank planira trgovati kriptovalutama izvan matične Rusije

Trenutno (podaci na dan 1. listopada 2018.), Sberbank upravlja mrežom od 1,7 milijuna POS terminala koji su svi opremljeni tehnologijom bezgotovinskog plaćanja, a više od 50.000 online trgovina koristi bančine usluge bezgotovinskih plaćanja. The Nilson Report provodi globalna istraživanja o korištenju bankovnih platnih kartica i industriji platnih kartica, te objavljuje časopis istoga naziva koji je priznat od svih vodećih igrača na tržištu. Kompanija djeluje već 46 godina.