Aktualno
StoryEditor

Sberbank kao svjedoke protiv Agrokora želi Dalić i Ramljaka

04. Kolovoz 2017.

U javnost su iscurili novi detalji oko kaznene prijave koju je Sberbanka podigla i protiv Ivice Todorića i Agrokorovog koncerna . Tako ne samo da Sberbanka neće kreditirati Agrokor,  već će ruska banka Agrokor odvesti na sud.

>>>Sberbank spreman na sud, prodaju 1,1 milijarde eura Agrokorova duga

Osim što u banci misle da ih je Todorić, tražeći kredit koji je dobio u ožujku, prevario prikazujući lažne bilance, u Sberbanci razmišljaju i o proširenju istrage na ostala trgovačka društva iz sastava Agrokora, piše N1.

No, Sberbanka kao svjedoke traže izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka, ali i ministricu gospodarstva Martinu Dalić, piše isti medij.

>>>Sberbank: Nastavak financiranja Agrokora ‘uvjetovan razinom suradnje’

Uskoro bi  trebali biti poznati i rezultati interne revizije koju je naručio državni povjerenik. Rusi bi kao svjedoke mogli pozvati i njega i ministricu gospodarstva, jer oni su otpočetka javno govorili da posljednjem korporativnom izvješću - ne treba vjerovati.

No, pitanje je hoće li na tome Rusi stati. Činjenica da se nisu uključili u aktualni kreditni aranžman daje naslutiti da će se sudski boriti protiv lexa Agrokor, odnosno, da će tužiti i samu državu. Što bi pak moglo zakomplicirati konačnu nagodbu, piše N1.

>>>Munjiza, Grubišić i Sučević: Agrokor će biti podijeljen na tri divizije

Roll-upom, čini se, nisu zadovoljni ni pojedini dobavljači, koji nisu u mogućnosti sudjelovati u robnom kreditu u ukupnoj vrijednosti od maksimalno 50 milijuna eura, s kojima bi mogli jednak ukupni dio svojih starih potraživanja podići u prvi isplatni red.

>>>Sberbank traži zabranu Agrokoru za sklapanje novih roll-up ugovora o financiranju

No, opet, ključna većina vjerovnika stala je iza lexa i iza roll-upa, a ako budu i iza konačne nagodbe, Sberbank u Hrvatskoj ne bi mogao mnogo napraviti, ali itekako već priprema teren kako bi se domogao Agrokorove imovine u susjedstvu ili barem kako bi uz pomoć sudskih zabrana u tim zemljama pokušao izvana upravljati cijelim procesom, zaključuje Ivan Hrstić za N1.

 

26. travanj 2024 10:23