Aktualno
StoryEditor

Sberbankova banka u središtu afere pranja novca, umiješani Citigroup, Raiffeisen i Deutsche Bank

06. Ožujak 2019.

Skupina europskih banaka, uključujući austrijski Raiffeisen Bank International i Deutsche Bank, posredovala je u operacijama pranja novca iz Rusije teškim 470 milijardi dolara, pokazuje izvješće skupine europskih medija OCCRP.

Izvorišna je točka transakcija bio Troika Dialog, nekada najveća ruska privatna investicijska banka, a novac se naknadno usmjeravao preko litvanskih banaka do onih u Nizozemskoj, Austriji, Njemačkoj i nekim drugim zemljama. Novac je prebačen iz 233 tisuće kompanija, u ukupno 1,3 milijuna transfera.

Fiktivna kompanija u središtu tih operacija omogućila je Troiki da u razdoblju od 2006. do početka 2013. ubaci u sustav 4,6 milijardi dolara te da iz njega izvuče 4,8 milijardi dolara, tvrdi se u izvješću OCCRP-a.

Pomoć u tim transakcijama pružile su i velike zapadne banke, uključujući Raiffeisen i Deutsche Bank, kao i američki Citigroup.

Otkriće je rezultiralo istragom koju provodi austrijsko tužiteljstvo. RBI i Deutsche Bank objavili su kako slučaj shvaćaju ozbiljno te da će surađivati s vlastima, dok Citigroup nije davao komentare.

Nizozemski časopis de Groene Amsterdammer, sastavni dio skupine istraživačkih novinara OCCRT, tvrdi da su nizozemske banke ING, ABN Amro i Rabobank omogućili nezakonite isplate u vrijednosti nekoliko stotina milijuna eura.

Iz ABN Amroa, u većinskom vlasništvu države, priopćili su da su intenzivirali nastojanja na suzbijanju pranja novca i ostalih kriminalnih aktivnosti. Tvrde da se izvješće ne odnosi na njihovo aktualno poslovanje.

U ING-u nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom. U rujnu prošle godine platili su 900 milijuna dolara kazne zbog višegodišnjih propusta u kontroli računa.

Rabobank je u rujnu također kažnjen, s milijun dolara, zbog propusta u sprečavanju pranja novca. Danas su poručili da neće komentirati konkretne transakcije, tvrdeći da poštuju međunarodne propise o sprečavanju pranja novca.

U ruskom Sberbanku, koji je 2011. kupio Troika Dialog, tvrde da nisu sudjelovali u tim transakcijama.

19. travanj 2024 06:41