Aktualno
StoryEditor

Schaeuble: Erdoganova vladavina ugrožava stoljetno partnerstvo s Njemačkom

24. Srpanj 2017.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan riskira stoljeća duge odnose s Njemačkom, rekao je u ponedjeljak njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u vrijeme eskalacije napetosti između te dvije države članice NATO saveza.

"On ugrožava stoljeća dugo partnerstvo", istaknuo je Schaeuble o turskom čelniku za njemačke dnevne novine Bild.

"To je dramatično jer ima stvarno mnogo toga što nas povezuje. No ne smijemo dopustiti da nas se ucjenjuje", dodao je ministar.

Odnosi između dviju država su se pogoršali nakon uhićenja šestero aktivista za ljudska prava u  Turskoj, uključujući jednog njemačkog državljanina. Ono se dogodilo prije dva tjedna kao dio širih čistki nakon prošlogodišnjeg neuspješnog puča protiv Erdogana.

>>>Erdogan zaprijetio svim Europljanima

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u nedjelju je neuobičajeno oštro kritizirao turskog predsjednika da "kroji zemlju po svom ukusu" i strance u Njemačkoj pozvao da poštuju pravila koja vrijede u toj zemlji.

"Poštujte naše tradicije i prije svega poštujte pravila koja vladaju u našoj zemlji", rekao je Steinmeier u velikom ljetnom intervjuu za javni servis ZDF

Strance je pozvao da uče njemački i da se integriraju. "Domovina je tamo gdje ja razumijem druge i gdje drugi razumiju mene. No za to je potrebno poznavanje jezika", rekao je njemački predsjednik.

Procijenio je da će integracija izbjeglica koji su u posljednje vrijeme stigle u Njemačku vjerojatno trajati "nekoliko desetljeća".

Steinmeier se dotaknuo i odnosa Njemačke i Turske te ustvrdio da sadašnja politika Ankare šteti građana Njemačke s turskim korijenima kojih je oko tri milijuna.

>>>Kada se političari riješe utega birokratske oligarhije može se pripremiti plodno tlo za financijski sektor

Za funkciju njemačkog predsjednika neuobičajeno je žestoko kritizirao turskog predsjednika.

I šef ureda kancelarke Angele Merkel u nedjelju je rekao da je tursko ponašanje "neprihvatljivo" i da Njemačka ima dužnost zaštititi svoje građane i tvrtke, no naglasio je da Berlin želi održati bilateralne odnose s tom državom.

 

23. travanj 2024 21:48