Aktualno
StoryEditor

SDP i HDZ blizu dogovora o povjerenstvu za Agrokor

03. Listopad 2017.

Predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić izjavio je u utorak kako je HDZ vrlo blizu usuglašavanju sa SDP-om oko osnivanja saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, a šef Kluba SDP-a Arsen Bauk  rekao je kako su na četiri petine koraka"što znači da su prešli još jedan mali put bliže odluci da se u primjereno vrijeme izabere istražno povjerenstvo za Agrokor i ustavne suce, no niti jedan od njih nije precizirao kada bi Sabor o tome mogao glasovati.

- Mišljenja smo da to treba odraditi čim prije, ako smo dogovorili što je trebalo dogovoriti, ako smo postigli konsenzus na izboru ustavnih sudaca, ako smo suglasni s radom istražnog povjerenstva nemamo razloga za daljnje odugovlačenje. Bitno je što prije upotpuniti i izabrati suce Ustavnog suda. Ne želimo da bude neka stanka između punog i djelomično punog saziva Ustavnog suda jer ovih dana ističe mandat jednom od sudaca pa nemamo razloga odugovlačiti, rekao je Bačić novinarima uoči sjednice saborskog Odbora za  Ustav.

Klubu HDZ-a, kaže, Bačić, sklon je da se već sutra pristupi izboru ustavnih sudaca.

- Ako SDP bude tražio, mi smo skloni da se osnuje i Povjrenstvo  za ispitivanje svih okolnosti oko nastanka koncerna Agrokor. Mi to jedno s drugim ne povezujemo. Mi smo donijeli odluku i stalo nam je i važno nam je da prije nego što istekne mandat jednom od sudaca Ustavnog suda upotpuni cijeli saziv Ustavnog suda, poručivao je Bačić.

>>>Todorić podržao osnivanje povjerenstva za Agrokor, obećao dokaze o povredi Ustava i zakona

- Nakon što smo mi u HDZ-u donijeli odluku nama je to svejedno i apsolutne nema veze koja će odluka ići prije ili poslije. Logično bi bilo, ako ćemo promatrati Poslovnik da ona točka koja je prije raspravljena bude i prije odlučivana. To bi bilo i korektno i u skladu s dosadašnjom praksom da redoslijed glasovanja bude prema redoslijedu rasprava u Saboru, što znači da bi bilo ispravno da se najprije izaberu suci Ustavnog suda, odgovorio je Bačić na novinarsko pitanje o čemu bi se prvo trebalo glasovati - o ustavnim sucima ili o povjerenstvu

Novinare je zanimalo i koja je to nedogovorena ‘petina dogovora‘ koju je definirao Arsen Bauk.

- U pravu je kad kaže da smo blizu dogovora, ali je li to jedna petina ili dvije petine... po nama je svejedno, bitno je da nekoliko prijepornih točaka  definiramo i što se HDZ-a tiče možemo slobodno krenuti i u jedno i u drugo odlučivanje", kazao je no nije konkretnije definirao točke prijepora s SDP-om. Dodao je tek kako je "pitanje mogu li bivši ministri koji su bili u vladama biti članovi Povjerenstva.

>>>Oporba zaziva istražno povjerenstvo za Agrokor, vladajući u rovovima

- Danas smo na četiri petine koraka. To znači da smo prešli jedan mali put bliže odluci da u primjereno vrijeme izaberemo istražno povjerenstvo za Agrokor i ustavne suce, rekao je Bauk.

Upitan o tome koliko je izgledno da Sabor sutra glasuje o istražnom povjerenstvu za Agrokor i ustavnim sucima rekao je: ‘Ne bih sad predviđao sutra, prekosutra, petak, slijedeći petak. Kad dogovorimo sve onda ćemo glasovati.‘

Bauk nije komentirao stranački sastav istražnog povjerenstva no napomenuo je kako će u njemu biti pet mjesta za vladajuće i četiri za oporbu te je podsjetio kako po Zakonu o istražnim povjerenstvima čelno mjesto u povjerenstvu pripada opoziciji te dodao kako misli da će  se dogovoriti da "taj iz opozicije bude iz SDP-a".

>>>Orepić: Istražno povjerenstvo je ključno za okončanje ‘obiteljskog sukoba’ Vlade i Todorića

Upitan hoće li taj SDP-ovac biti Gordan Maras, Bauk je kratko uzvratio da ne bi sada o imenima.

Arsen Bauk je na sjednici Odbora za Ustav podnio prijedlog zaključka prema kojem bi se o tri ustavna suca glasovalo u paketu, a ne o svakom od njih pojedinačno te je članovima odbora rekao da ga prouče kako bi se o njemu mogli očitovati.

Iz SDP-a se neslužbeno doznaje kako je HDZ u razgovorima sa SDP-om navodno tražio da se prvo glasuje o Miroslavu Šeparoviću i Mati Arloviću, koji su HDZ-ovi kandidati,  a potom o kandidatu SDP-a Goranu Selancu.

19. travanj 2024 00:18