Aktualno
StoryEditor

SDP imenovao ‘ministre u sjeni‘

17. Siječanj 2018.

Nakon stranačkog team-buildinga u subotu i nedjelju u Ogulinu na kojemu su se okupili članovi Predsjedništva SDP-a i saborskog Kluba zastupnika, sudionicima okupljanja u srijedu poslije podne pristigli su zaključci, premda o njima na tom skupu nije raspravljano. Pojedini članovi Predsjedništva tvrde kako je riječ o zaključcima koje su sastavili predsjednik stranke Davor Bernardić i najbliži suradnici od njegova posebna povjerenja.

Iz zaključaka je razvidno kako je stranci najveći problem komunikacija pa je istaknuto da će "SDP u idućem periodu uložiti napore u izradu jasne komunikacijske strategije" te će jasnije definirati ciljeve i sadržaj koji će stranka homogeno komunicirati u javnosti. Svoje napore, navodi se u zaključcima, SDP će uložiti i u razradu jasnije medijske strategije kao i dati više na značaju lokalnim medijima koji su također glasnogovornici stranačkih politika i stavova na lokalnim razinama.

>>>Plenković: U Hrvatskoj nema cenzure; Bernardić: Di su pare?

Također, zaključeno je da će SDP "za potrebe definiranja komunikacijske i medijske strategije izraditi istraživanje kojim će se definirati komunikacijske smjernice potrebne za bolje komuniciranje SDP-ovih politika". S obzirom na dosadašnju ne pretjerano kvalitetnu suradnju između predsjedništva SDP-a i Kluba zastupnika, zaključeno je da će se "u svrhu bolje međusobne komunikacije kontinuirano putem zaključaka komunicirati stavovi jednih prema drugima".

Na SDP-ovu sastanku u Ogulinu, zaključeno je, iskazana je potreba za glasnogovornikom stranke koja će ispred stranke komunicirati s medijima te stručnim suradnikom koji će pomagati u vezi s lokalnom samoupravom u svrhu bolje i brže koordinacije i prikupljanje potrebnih informacija. Usto, istaknuta je potreba revizije rada stranačkih savjeta nakon čega će se dati i politička ocjena njihovih aktivnosti te novim komunikatorima stranke, ali i izrade stranačkog manifesta.

>>>Bernardić: Vlada s HNS-om ima male šanse da dočeka kraj mandata, SDP će sutra biti vladajuća stranka

Sudionicima team-buildinga dostavljen je i popis radnih grupa dogovorenih u Ogulinu i njihovih voditelja, kojima je zadatak bolji rad SDP-a pri čemu se "putem tematske raščlambe povezuje rad zastupnika, uloga članova Predsjedništva i stavovi stručnih savjeta", što su neki u ogulinskoj raspravi nazvali i "Vladom u sjeni".

Radnu grupu za Ustav, politički sustav, unutarnje poslove i vanjsku politiku vodit će potpredsjednik Peđa Grbin, a u sklopu nje resor branitelja vodit  će Predrag Matić, obrane i unutarnjih poslova Franko Vidović, pravosuđe i korupciju Peđa Grbin, politički sustav Arsen Bauk, a vanjsku politiku i EU Domagoj Hajduković.

Na čelu radne grupe za društvene djelatnosti potpredsjednik je Rajko Ostojić, a civilno društvo preuzima Nenad livun, obrazovanje, znanost i sport Sabina Glasovac, kulturu i medije Bojan Glavašević, socijalnu politiku i demografiju Ivana Posavec Krivec, a zdravstvo Romana Jerković.

Radnu grupu za lokalnu samoupravu i decentralizaciju vodi potpredsjednik Zlatko Komadina, unutar koje je za EU fondove zadužen Damir Mateljan, a za lokalnu samoupravu Marko Vešligaj.

>>>Pavić: Godišnji su odmori i ljudi su malo zaspali, mi smo već donijeli mjere koje traži Bernardić

Potpredsjednik Boris Lalovac predvodi radnu grupu za gospodarske djelatnosti, koji će se ujedno baviti i financijama i državnim proračunom, za gospodarstvo i Agrokor zadužen je Ivo Jelušić, za graditeljstvo i stanovanje Vedran Babić, Biljana Borzan za poljoprivredu i zaštitu potrošača, Siniša Hajdaš Dončić za promet, infrastrukturu i IT, Gordan Maras za rad i mirovinski sustav, Branko Grčić za turizam, a Mihael Zmajlović za zaštitu okoliša i energetiku

SDP protiv izdvajanja registra državne imovine

SDP-ova Koordinacija za gospodarstvo održala je u srijedu svoj prvi sastanak na kojem se usprotivila prijedlogu da se iz Ministarstva državne imovine izdvoji registar državne imovine, ocjenjujući da je to jedan od najbitnijih elemenata za nadzor upravljanja državnom imovinom.

Koordinacija koju vodi član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić na prvom sastanku raspravljala je o prijedlogu zakona o upravljanju državnom imovinom koji će se ovog tjedna naći u saborskoj raspravi.

>>>‘Drugarska kritika’ upalila: Bernardić priznao propuste, SDP će poraditi na komunikaciji s građanima

Članovi  SDP-ove Koordinacije također su se usprotivili ukidanju Povjerenstva Vlade za trgovačka društva i nekretnine, ocjenjujući da zakonski prijedlog daje prevelike ovlasti ministru, koji može donijeti odluku o prodaji dionica i poslovnih udjela nekretnina u vrijednosti do 7,5 milijuna kuna.

Osim toga, smatraju u SDP-u, povjerenstvo je bilo jamac transparentnosti postupka jer su sve njegove odluke morale biti javno objavljene, dok po novom prijedlogu ministar nema tu obvezu.

U SDP-u pogrešnim drže i prijedlog da jedinice lokalne samouprave moraju samo obavijestiti Ministarstvo za upravljanje državnom imovinom kod donošenja prostornog plana. Stav SDP-a je da jedinice lokalne samouprave ne bi smjele donositi plan bez suglasnosti Ministarstva kada je u pitanju državno zemljište jer se time otklanja mogućnost pogodovanja samo privatnim vlasnicima, primjerice prilikom valorizacije zemljišta.

17. travanj 2024 20:59