Aktualno
StoryEditor

SDP: Novi prijedlog Obiteljskog zakona na štetu djece

06. Travanj 2018.

Zbog novog prijedloga Obiteljskog zakona SDP je u petak održao izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je istaknuto da riječ o lošim rješenjima kojima se ide na štetu djece, pogoduje odvjetničkom lobiju i  namiruju interesne skupine oko HDZ-a.

Članovi SDP-ove radne grupe za socijalnu politiku i demografiju Ivana Posavec Krivec i Mišel Jakšić istaknuli su da ih zabrinjava novi nacrt zakona koji je, prema pisanju Jutarnjeg lista, ovih dana upućen na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a, a u njemu stoji da izvanbračne i bračne zajednice više nisu jednake te da roditelji imaju pravo obrazovati djecu prema svojim vjerskim uvjerenjima.

Posavec Krivec: Rastava braka se komplicira i poskupljuje

Među novostima je i da će roditelji maloljetne djece razvod ponovno pokretati na sudu, što podrazumijeva ponovno angažiranje odvjetnika i najmanje jedno ročište više po razvodu.

>>>HURR: Predloženi Obiteljski zakona omalovažava prava djece i roditelja

Posavec Krivec istaknula je da se rastava braka komplicira i poskupljuje te da je na štetu djeteta. Upozorila je kako je dosadašnja praksa pokretanja razvoda pri centrima za socijalnu skrb udvostručila broj sporazumnih dogovora oko skrbi o djeci, pa uopće nije jasno koji su razlozi da Vlada ide u ovakve izmjene.

Upitala je tko će profitirati od novog zakona s obzirom da posebni skrbnik, koji se dodjeljuje djeci tijekom konfliktnog razvoda, više neće biti besplatan nego će ga plaćati roditelji po odvjetničkoj tarifi.

Mišel Jakšić optužio je premijera Andreja Plenkovića za "zatiranje građanskih i civilizacijskih dostignuća", u čemu je Obiteljski zakon, uz obrazovnu reformu i Istanbulsku konvenciju, jedan od najočitijih primjera.

Jakšić: HDZ namiruje neke interesne skupine

Novim Obiteljskim zakonom, smatra Jakšić, HDZ "namiruje neke interesne skupine i poručuje da će se gledati u krevet građanima i svrstavati ih u one prvog i drugoga reda".

To su ružne poruke, ocijenio je Jakšić i upitao koliko je daleko Plenković spreman ići u zatiranju ljudskih prava da bi prikupio glasove dijela desnice.

>>>SDP prepoznao ‘totalitarizam u sramotnom Obiteljskom zakonu’

HDZ-ove koalicijske partnere iz HNS-a upitao je kako dozvoljavaju "mini konzervativnu revoluciju koja se provlači kroz mala vrata".

Komentare su na društvenim mrežama objavili i predsjednik SDP-a Davor Bernardić te SDP-ovi saborski zastupnici.

"Ministrica Murganić ponovno nas vraća u srednji vijek s prijedlogom novog Obiteljskog zakona. Imamo pravo na obitelj kakvu želimo. Nećete nam ga oduzeti. Sve obitelji su jednako vrijedne. Djeci se mora osigurati kvalitetno obrazovanje utemeljeno na znanosti", napisao je Bernardić na Twitteru.

SDP-ov Arsen Bauk na Facebooku upozorava da je riječ o "nasilju nad obitelji" koji će SDP-ovci svim demokratskim sredstvima pokušati spriječiti.

>>>GLAS: Murganić mora dati ostavku

Grbin: Plenkovićeva Vlada provodi "konzervativnu revoluciju"

Peđa Grbin  ocjenjuje kako su "ovaj prijedlog zakona, isto kao i guranje Glunčića na čelo ERS za kurikularnu reformu, živi dokaz da Plenkovićeva Vlada i HDZ nisu ni umjereni niti centristički, a pogotovo nisu brana konzervativnoj revoluciji".

"Upravo suprotno, Plenković i njegov HDZ su ti koji tu revoluciju guraju i provode i vraćaju ovu zemlju desetljećima unazad", objavio je Grbin na Facebooku.

Bojan Glavašević na Twitteru poručuje da će SDP sigurno tražiti ocjenu ustavnosti ako takav zakon, koji jasno smanjuje dosegnutu razinu prava LGBT osoba u Hrvatskoj, bude izglasan u Saboru. Premijeru poručuje "neka izvoli odlučiti želi li graditi suvremenu ili paleolitsku Hrvatsku".

>>>Murganić: Oko milijardu kuna za demografsku obnovu

Novi nacrt zakona koji je upućen na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a, drugi je pokušaj Plenkovićeve Vlade da izmijeni obiteljsko zakonodavstvo: prvi prijedlog Obiteljskog zakona upućen je u javnu raspravu krajem rujna prošle godine, no povučen je nakon manje od 24 sata - prije svega zbog definicije obitelji koja je bila vrlo uska i isključivo vezana uz djecu, tako da parovi bez djece po toj definiciji nisu činili obitelj.

Nova verzija ne sadrži kontroverznu definiciju obitelji zbog koje je premijer prošli prijedlog hitno povukao iz procedure.

20. travanj 2024 09:46