Aktualno
StoryEditor

SDP pozdravlja novitete oko kupovine vozila, Živi zid pun zamjerki

05. Prosinac 2017.

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac u utorak je, u saborskoj raspravi o prijedlogu izmjene Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, prozvao Vladu da suzbija prodaju novih automobila, te da povećava poreze građanima, a smanjuje ih interesnim skupinama.

Prema predloženim izmjenama zakona, od iduće bi godine trebala pojeftiniti rabljena vozila i pojednostaviti se postupak promjene vlasništva. Posebni porez (trošarina) zamijenio bi se upravnom pristojbom koja bi se plaćala kod registracije, a od 1. siječnja 2018. bila bi 50 posto niža u odnosu na sadašnju.

>>>Sabor sutra raspravlja o reviziji i zakonu kojim bi trebala pojeftiniti rabljena vozila

Pristojba bi se plaćala u tijelu nadležnom za registraciju vozila (stanica za tehnički pregled), obračunavala se po starosti vozila, odnosno godine proizvodnje i snage motora, visina će joj se odrediti posebnom uredbom, koja se tek treba donijeti.

Trenutno se kod promjene vlasništva rabljenih vozila postupak obavlja u tri, odnosno četiri koraka, a predloženim izmjenama taj bi se postupak sveo na odlazak na jedno mjesto, rekao je državni tajnik Ministarstva financija Željko Tufekčić.

I dok ostali klubovi, uključujući i SDP-ov, hvale takva rješenja, Živi zid Vladu proziva da suzbija prodaju novih automobila, ide na ruku rent-a-car kućama i uvoznicima, te ukida subvencije na hibridne i električne automobile.

>>>Od Nove godine jeftinija rabljena vozila

Bunjac ističe da se u Hrvatskoj plaćaju visoke trošarine na aute i PDV. Od ukupne cijene vozila 32 posto su davanja državi, u Njemačkoj samo 19 posto, navodi.

Jednostavniji postupak pozdravlja SDP. Lani je prodano oko 59 tisuća rabljenih vozila, javni su bilježnici samo na ovjerama ugovora naplatili tri milijuna kuna, kaže Boris Lalovac i poziva da se vodi računa o činjenici da Hrvatska ima jedan od starijih voznih parkova u Europi.

Da zakon treba podržati, posebno tamo gdje se građani porezno rasterećuju, smatra i Mostov Tomislav Žagar, koji također upire prstom u zastarjeli vozni park.

Nismo zadovoljni stanjem voznog parka, prosječna mu je starost 12,5 godina, odgovara državni tajnik Tufekčić i naglašava da je Vlada posebnim porezima, a posebno poreznom reformom išla u smjeru da nova vozila budu dostupnija.

19. travanj 2024 07:45