24. travanj 2018.

SDP predstavio mjere za pomoć blokiranima, njima SDP glavni uzrok problema

Brži i jeftiniji postupak osobnog stečaja, otplaćivanje glavnice duga paralelno s kamatama, ukidanje ovrha na cijelu plaću, ukidanje i visokih i nepotrebnih troškova naplate, uvođenje e-ovrhe, dio je mjera koje je u utorak predstavio SDP kako bi blokirane izvukao iz dužničkog ropstva i zaustavio kamatarenje, a po kojima bi se trećina blokiranih mogla riješiti duga za dvije godine.

- Kao što smo ukinuli javne ovršitelje, smanjili zatezne kamate, riješili problem švicarca, ukinuli pravo vjerovnicima na naplatu opomena, tako i sada nudimo rješenje za problem blokiranih građana, istaknuo je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za novinare.

Napomenuo je da predlažu deblokadu građana kroz skraćeni postupak osobne nagodbe, pravedan i brz sustav naplate i ukidanje kamaterenja građana te velikih i nepotrebnih troškova naplate duga.

- Treba se provesti skraćeni postupak osobne nagodbe koji mora olakšati, ubrzati i pojeftiniti postupak za dužnika, ističe.

>>>FINA: Broj blokiranih u padu, dug porastao na 43 milijarde kuna

Po SDP-ovu prijedlogu, glavnica će se plaćati paralelno s kamatama i na nju bi išlo 50 posto uplate, a ne kao što se sada prvo plaćaju troškovi, kamate pa tek onda glavnica.

‘Hrvatska treba odgovornost, a ne jeftini populizam. Populizam je uvijek najskuplji za građane, jer ga plaćaju iz vlastitog džepa‘, riječi su Ivice Račana koje je citirao Bernardić.

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin je rekao da treba uvesti obvezan postupak nagodbe u situacijama kad dužnik nema imovine i kad duguje manje od 10 tisuća kuna duže od godina dana.

- Postupak bi se otvorio i krenuo bi period provjeravanja od dvije godine - u kojemu se dug pokuša naplatiti. Ako do naplate ne dođe, postupak obvezne nagodbe završava i dužnik se oslobađa svih dugova, kazao Grbin.

>>>Plenković najavio mjere za pomoć blokiranima, planira se otpis dugova

Ako je riječ o građanima koji su izrazito siromašni, stari ili bolesni, tada bi se period provjeravanja mogao i skratiti jer, poručuje, nema smisla da se građane maltretira ako se utvrdi da je dug nenaplativ. U slučajevima obvezne nagodbe troškovi bi išli na teret proračuna, istaknuo je Grbin jer država mora sudjelovati u rješavanju problema koje je i sama značajno generirala.

Poručio je i da se ovršni postupak mora razdvojiti na dva dijela, opći i postupak za potrošačke obaveze, kako se ne bi generirali novi blokirani, a pri tome, naglasio je, treba razlikovati dužnika koji je počinio kazneno djelo i onoga koji zbog neimaštine nije mogao podmiriti račune.

Na primjedbu da se blokirani žale da im SDP-ova Vlada pod vodstvom Zorana Milanovića nije pomogla. Bernardić je ustvrdio da se "mnogi ovih dana bave dojmom kao da rješavaju problem blokiranih, ne nudeći konkretno rješenje dok je SDP je prvi ponudio rješenje".

Komentirajući ostale političke aktualnosti, poput pristanka političkog tajnika SDP-a Davorka Vidovića da bude ministar u Vladi predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Bernardić je kazao da je to "fantomska vlada, čista spekulacija, i preklanjski snijeg, a Vidović je politički tajnik i tako će ostati".

>>>‘Blokirani’ upoznali Grabar-Kitarović s ključnim problemom, predložili svoja rješenja

Govoreći o zahtjevu austrijskih europarlamentaraca koji traže zabranu komemoracije na Bleiburgu, istaknuo je da "SDP odaje počast bilo kojoj nevinoj žrtvi na bilo kojem stratištu, ali iskorištavanje žrtava kako bi se veličale poražene ideologije prošlosti je neprihvatljivo".

- Pozdrav ‘Za dom spremni‘ je neprihvatljiv i nije prihvatljiva ni povremena upotreba. Moramo postati dio Europe koja je antifašizam ugradila u svoje temelje, a Hrvatska u svoj Ustav, poručio je Bernardić.

Ocijenio je i da se Pelješkim mostom "debelo kasni u izgradnji, tamo se ne nalazi nijedan bager, a izgradnju je započela SDP-ova Vlada".

- Dok se ne izgradi Pelješki most nema ulaska u Schengen, zaključio je.

Udruga Blokirani: SDP je glavni uzrok problema blokiranih građana

Udruga Blokirani u utorak je priopćenjem reagirala na navode SDP-ovaca Davora Bernardića i Peđe Grbina, iznesene na konferenciji za novinare o problematici blokiranih i ovrha, ocjenjujući ih "senzacionalističkim, netočnim i neozbiljnim tezama koje SDP plasira u političke svrhe", te optužujući SDP da je glavni uzrok problema blokiranih građana.

Problem ovrha i blokiranih građana eksplodirao je u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, a za krizu blokiranih najveću odgovornost, između ostalih, snose SDP-ovi ministri financija i pravosuđa Slavko Linić i Orsat Miljenić, tvrde Blokirani.

Podsjećaju da 2011. godine, kada je SDP preuzeo vlast, dug kućanstava u Hrvatskoj još praktično ne postoji - tek je 25.000 blokiranih i samozaposlenih obrtnika i malih samostalnih trgovačkih radnji dužno 6 milijardi kuna, što je logično jer svjetska ekonomska kriza gasi tržišta. Dok je Europa svoje malo poduzetništvo spasila, SDP ih je odlučio uništiti, navode Blokirani.

>>>Unatoč manjem broju blokiranih građana povećan dug za 1,6 milijardi kuna

- Već 2012. blokirano je praktično svo poduzetništvo u zemlji i svi obveznici plaćanja poreza na dobit jer kriza je i tržište ne funkcionira. Blokirano je čak 82.884 od ukupno 98.530 aktivnih poslovnih subjekata, a dužni su 37,56 milijardi kuna, ističu Blokirani.

- Tada ‘genijalci‘ SDP-a Linić i Miljenić osmisle i provedu legalni financijski inženjering stoljeća. Dolazi do eksplozije blokiranog stanovništva, blokirano je već 212.317 obitelji, kao direktna posljedica blokada obrta, tvrtki i trgovačkih radnji i osiromašivanja jer ljudi gube posao, kroz predstečajne ne naplaćuju ni plaće ni potraživanja, stoji u priopćenju.

>>>Predsjednica uputila notu premijeru: Krajnje je vrijeme da se riješi pitanje blokiranih

Udruga upozorava da 2014. godine ukupan dug kućanstava prelazi ukupan dug privrede jer Linić briše dug tajkunima kroz predstečajne nagodbe, a 80.000 obrtnika i 40.000 malih firmi "seli među blokirane koji nose dug obrta na teret obitelji i gube djedovinu".

Od tada se Hrvatska više nije oporavila - broj blokiranih kućanstava više se nije spuštao ispod 300.000 dok je njihov dug rastao za pola milijarde mjesečno, pa danas iznosi gotovo kao jedan državni proračun, čak 107 milijarde kuna. Taj apokaliptični potez napravila je SDP-ova Vlada uz podršku Sabora, čija odgovornost nije ništa manja, ističe se u priopćenju.

- Projekt oprosta tadašnje ministrice Milanke Opačić nije ‘spasio‘ 30.000 građana, kako se Bernardić danas pohvalio, jer ni broj blokiranih, kao ni dug, nije smanjen, naprotiv. Spin je poslužio da prikrije podatak da je SDP izbrisao tajkunima čak 119,5 milijardi kuna, a iskamatario kućanstva, eliminirao zastaru te otvorio prostor bankama da prodaju dugove agencijama za utjerivanje dugova, tvrde Blokirani.