Aktualno
StoryEditor

SDP traži hitnu smjenu Tomaševića; Plenković žali što mu suradnici nisu prepoznali ‘vapaj za pomoć‘

04. Listopad 2017.

Klub zastupnika SDP-a zatražio je u srijedu da požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, kojega je supruga prijavila zbog obiteljskog nasilja, odmah podnese ostavku, te zatražio hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije, upozoravajući da je zakonodavni okvir loš kada je riječ o zaštiti žrtava obiteljskog nasilja.

Saborski zastupnik SDP-a Zdravko Ronko je na konferenciji za novinare Kluba zastupnika SDP-a zatražio trenutačnu Tomaševićevu ostavku, a ako je to Tomeševiću problem, rekao je, SDP-ovi zastupnici pozivaju predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića da bude odlučan i napravi pritisak na Tomaševića.

Ronko: Nasilnici ne smiju biti u javnom prostoru

Takvo je ponašanje nedopustivo i neprihvatljivo i važno je da takvi nasilnici ne smiju egzistirati u javnom prostoru, kazao je Ronko. Požeški javni prostor je pun toga zahvaljajući vrhu HDZ-a koji je, kazao je, dobro znao, kao i cijela Požega koliko dugo župan provodi nasilje nad suprugom, da bi ga proljetos "nagradio kandidaturom za župana".

>>>Zbog obiteljskog nasilja župana Tomaševića raspušten požeško-slavonski HDZ

"I Marija Pilona za obiteljsko nasilje nagradio je kandidaturom za zamjenika gradonačelnika Požege, a Vedrana Neferovića za mlaćenje novinara nagradio je mjestom zamjenika župana. Je li točno da to nisu znali, kako danas tvrde. Jesu li zbog toga predložili onakav sporni zakon i opire li se zbog toga vrh HDZ-a ratifikaciji Istanbulske konvencije," pitao je Ronko.

Zastupnici SDP-a istaknuli su i da se zalažu za nultu stopu tolerancije na nasilje i zatražili hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije. Marta Luc Polanc upozorila je na loš zakonodavni okvir kada je riječ o zaštiti žrtava obiteljskog nasilja, podsjetivši da je stoga jedan od prijedloga Kluba SDP-a bila hitna ratifikacija Istanbulske konvencije, koja se još od ožujka nalazi na saborskom dnevnom redu.

Rekla je da osuđuje i istupe neimenovanih izvora HDZ-a u nekim medijima koji navode da je supruga Tomaševića dobila "samo jedan šamar, a kasnije viđena da hoda ulicom", istaknuvši da je nasilje – nasilje, da se ono ne može tolerirati i da se SDP zalaže za nulti stupanj tolerancije na nasilje.

Glasovac: Ova vlast želi provesti konzervativnu revoluciju

Sabina Glasovac je naglasila da država ima ključnu ulogu u prevenciji i sprječavanju ponavljanja nasilja.

Pozdravila je odluku premijera Plenkovića da hitno raspusti požeško-slavonsku županijsku organizaciju HDZ-a, no dodala je da se postavlja se pitanje zašto nije bilo ranije reakcije na nasilje za koje se očito od prije znalo. "Znači li to da se u Hrvatskoj nasilje tolerira od strane HDZ-a i premijera sve dok ne postane javno, jer očito je da u spomenutoj županiji komuniciranje šakama nije iznimka nego pravilo," rekla je Glasovac.

Osvrnula se i na prijedlog novog obiteljskog zakona, koji je prošli tjedan pušten u javnu raspravu pa povučen. Taj prijedlog nas pokušava vratiti u srednji vijek, u njemu se žene diskriminiraju i po samoj definiciji obitelji, rekla je.

>>>Pavić: Sljedeći tjedan započinju pregovori sa sindikatima javnih službi

"Postavlja se pitanje može li se prema tom prijedlogu nasilje u obitelji bez djece nazvati obiteljskim nasiljem? Čudno se definira i sama medijacija prije razvoda braka prema kojoj se od medijacije izuzima samo žrtva dokazanog obiteljskog nasilja," upozorila je. Svi znaju koliko u Hrvatskoj traju sudski postupci, pa to znači da bi žena koja trpi nasilje morala sudjelovati u medijaciji i na taj način trpjeti dodatno nasilje, ustvrdila je.

Zato, ističe, povlačenje tog prijedloga zakona nije dovoljno, treba potpuno odustati od njegovih izmjena, a svima koji su sudjelovali u njegovoj izradi zabraniti pristup izradi bilo kojeg novog propisa u budućnosti. "Ova vlast očito želi provesti konzervativnu revoluciju koja će rušiti prava žena i dati degeneričnu definiciju obitelji," zaključila je Glasovac.

Tomaševićeva supruga pisala premijeru

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je u srijedu da mu je žena požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića pisala vezano za suprugovo obiteljsko nasilje te istaknuo da mu na taj mail njegovi suradnici nisu skrenuli pozornost jer ga "očito" nisu percipirali kao dovoljno relevantan u šumi mailova koji svakodnevno pristižu, zbog čega je izrazio žaljenje te poručio da očekuje da se svi navodi provjere.

- Tijekom jutra smo provjerili, pronađen je jedan mail od  30. svibnja koji je došao u Tajništvo HDZ-a i u Ured. To nije bilo prineseno mojoj pozornosti, da jest - siguran sam da bi se s tom temom pozabavio ranije. Žao mi je, potkrala se greška. Ima puno dopisa koji su nerijetko anonimni i vrlo teško shvatljivi. On je očito u šumi tih mailova od strane mladih suradnika u stranci nedovoljno percipiran kao relevantan. Žao mi je da se to dogodilo, bio sam iznenađen u biti da je ona meni pisala. Ja gospođu ne poznajem, nisam imao prigodu s njom razgovarati, ali u svakom slučaju nakon ovoga što se dogodilo mislim da smo kao stranka reagirali promptno i očekujem prije svega da se svi ti navodi kojima smo zajedno svjedočili provjere i nakon toga ćemo vidjeti kako ćemo dalje postupiti, rekao je predsjednik Vlade koji je nazočio konferenciji ‘Hrvatska kakvu trebamo - Poljoprivreda za 21. stoljeće‘.

Požeško-slavonski župan Tomašević u utorak je priveden u policiju na razgovor zbog, kako se neslužbeno doznalo, obiteljskog nasilja. Njegova supruga, Mara Tomašević za Jutarnji list je rekla da je dvaput pisala premijera vezano za nasilje koje je trpila od supruga.

 

>>>Orepić: Istražno povjerenstvo je ključno za okončanje ‘obiteljskog sukoba’ Vlade i Todorića

 

Jandroković: Ako se informacije pokažu točnima, Tomašević više neće biti župan

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković komentirao je u srijedu uoči sjednice Sabora slučaj obiteljskog nasilja požeškog župana Alojza Tomaševića ustvrdivši da ako se informacije pokažu točnima, Tomašević više neće biti župan.

>>>Sabor donio zakon o stambenim kreditima, zaštiti životinja, ‘obrisao’ odredbe o porezu na nekretnine

Jandroković napominje da je u trenutku kada je HDZ saznao za obiteljsko nasilje reagirao je promptno i raspustio županijsku organizaciju Požeško-slavonske županije HDZ-a.

- Ako se sve ovo pokaže točnim niti župan više neće biti župan, ustvrdio je.

Nakon što je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u utorak ujutro priveden zbog sumnje da je obiteljski nasilnik, Nacionalno vijeće HDZ-a jučer je raspustilo županijsku organizaciju stranke.

 

20. travanj 2024 06:40