Aktualno
StoryEditor

Seattle zbog Amazona ima skuplje stanarine i više beskućnika

07. Srpanj 2018.

Bez obzira na njihovo osobno mišljenje o Amazonu, stanovnici najbrže rastućeg grada u SAD-u oko jednog su složni – Seattle je platio nemalu cijenu nakon što je postao dom ove megakorporacije pa tako rastu cijene stanarine, više je beskućnika, ulice su zagušene prometom, javni prijevoz preopterećen....

Prema pisanju Guardiana, čak i stanovnici koji su s oduševljenjem pozdravljali izgradnju Amazonovog kampusa u središtu grada, danas smatraju da je tvrtka donijela gradu više štete nego koristi. Osim što mu predbacuju da su uništili gradski tranzitni i obrazovni sustav, visoko plaćeni radnici tech diva povećali su cijene dobara i nekretnina.

>>>Za novo Amazonovo sjedište ‘tuče se’ više od sto gradova

Od osnutka Amazona do danas populacija u gradu porasla je za otprilike 40 posto, a gotovo 20 tisuća novih stanovnika se godišnje doseli, od kojih je njih najviše zaposlenika Amazona. Prosječna plaća u firmi je oko 100 tisuća dolara godišnje, što je dvostruko više od medijalne plaće ostalih stanovnika u Seattleu zbog čega kupovna moć znatno pada stvarajući velik gospodarski jaz između domorodaca i pridošlica.

Cijene nekretnina posljednjih pet godina porasle su za 70 posto, zbog čega su slabije plaćeni stanovnici bili prisiljeni preseliti izvan grada ili živjeti na ulici. Seattle je tako postao područje s najvećim brojem beskućnika u SAD-u, nakon New Yorka i Los Angelesa. U gradu je trenutno više 11 tisuća ljudi bez krova nad glavom. Amazon je pokušao ublažiti štetu tako što je financijski pomogao organizacijama kao što je Mary‘s Place kako bi izgradili novo sklonište koje bi primilo 200 beskućnika.

>>>Google u Silicijskoj dolini započinje s izgradnjom futurističkog kampa

Problem se javlja i s prevelikom koncentracijom građana koji koriste javni prijevoz zbog čega su gradske vlasti morale uvesti više linija koje voze prema kampusu. Amazon je sufinancirao nadogradnju i kupovinu novih tramvaja sa 700 tisuća dolara. No, još uvijek je protok automobila prema kampusu prevelik zbog čega nastaju enormne prometne gužve na autocesti.

Bezosova tvrtka nedvojbeno uništava liberalnu i progresivnu kulturu grada, jer je za razliku od drugih divovskih korporacija koje imaju tamo svoje sjedište kao što su Microsoft, Starbucks i Boeing, svoj kampus smjestila u središte grada. Kritičari ističu da Amazon nastoji oblikovati budućnost Seattlea čiji stanovnici postaju sve više ovisni o donacijama tvrtke čime joj daju pretjeranu moć na štetu demokratskih institucija.

27. travanj 2024 22:23