Aktualno
StoryEditor

Sedam država tužilo Trumpovu administraciju zbog ukidanja DACA-e

02. Svibanj 2018.

Teksas i još šest američkih saveznih država u kojima vladaju republikanci, tužili su Trumpovu administraciju kako bi pokušali okončati program koji je pokrenuo bivši predsjednik Barack Obama, koji štiti imigrante koji su ilegalno dolazili u Sjedinjene Države kao djeca.

Države Teksas, Alabama, Arkansas, Louisiana, Nebraska, Južna Karolina i Zapadna Virginija, su podnijele tužbu saveznom sudu u Teksasu tjedan dana nakon što je savezni sudac u Washingtonu naložio Trumpovoj upravi da nastavi program Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA).

DACA je program stvoren 2012. pod demokratskim predsjednikom Barackom Obamom. Postupak odgode deportacije za imigrante koji su u zemlju ušli kao djeca je štitio oko 800.000 mladih ilegalnih imigranata od deportacije i davao im radne dozvole.

>>> Trump: Meksiko mora zaustaviti priljev droga i ljudi ili ću im zavrnuti pipu, NAFTA-u

Trump je u rujnu odlučio ukinuti program DACA, no američki okružni sudac William Alsup u San Franciscu je donio presudu da program mora ostati dok traje proces o Trumpovoj odluci. U međuvremenu su i drugi sudovi presudili da program za sada može ostati na mjestu, iako nove prijave neće biti prihvaćene.

Teksas i ostale države u svojoj tužbi tvrde kako je Obamina vlada prekoračila svoje ovlasti stvaranjem programa. U svojoj tužbi traže odbacivanje programa DACA čime bi se spriječilo izdavanje ili obnavljanje svake nove dozvole, ali neće poništiti tekuće dozvole.

"Naša tužba odnosi se na vladavinu prava, a ne na mudrost bilo koje posebne imigracijske politike", izjavio je državni odvjetnik Teksasa Ken Paxton.

18. travanj 2024 07:10