05. studeni 2016.

Sedam pitanja na koja trebate odgovoriti ukoliko razmišljate o crowdfundingu

Imate odličnu poslovnu ideju i potrebna su vam novčana sredstva za pokrenuti posao, te razmišljate o financiranju putem neke od crowdfunding platformi. Nažalost, manje od trećine svih kampanja uspiju pribaviti potrebna sredstva putem crowdfundinga jer nisu sve kampanje namijenjene ovakvom načinu financiranja, dok neke jednostavno nisu dovoljno detaljno isplanirane.

Iako puno stvari može poći po zlu, postoji mnogo primjera uspješnih crowdfunding kampanja kako u svijetu, tako i kod nas. Prije nego odaberete crowdfunding kao način financiranja za svoj projekt, budite sigurni da točno razumijete što je crowdfunding i je li vaša ideja prava za to.

Za početak postavite si ovih sedam pitanja:

1. Imate li razrađen plan?

Razmislite o svom proizvodu i poslovnom planu. Imate li kristalno jasnu ideju o tome što ćete točno napraviti nakon što pribavite sredstva? Imate li prototip ili barem primjer na temelju kojeg vaša ideja ima potencijal za uspjeh? Kako bi  donatori ustupili svoja sredstva, trebate im dokazati da vaša ideja ima dobru podlogu. Zadnja stvar koju želite je dobiti sredstva s kojima nećete znati što napraviti. Sastavite poslovni plan prije nego uopće počnete razmišljati o financiranju putem crowdfundinga.

2. Znate li koliko novca Vam je potrebno?

Ne možete započeti šablonsku crowdfunding kampanju kako bi prikupili sredstva, treba vam realan financijski plan. Morate znati točno koliko novca je potrebno da pretvorite svoje ideje u stvarnost, a to zahtijeva mnogo istraživanja. Potencijalnim investitorima trebate objasniti točno na što će otići njihov novac, s detaljnim planom kako i gdje ćete ga potrošiti.

3. Imate li neku protuponudu?

Većina ljudi neće donirati novac za kampanju ukoliko neće dobiti nešto zauzvrat. Razmislite o tome imate li nešto za ponuditi u zamjenu za njihovu investiciju, ne bojte se biti kreativni.

4. Hoće li ciljano tržište biti zainteresirano?

Prije nego zatražite sredstva morate znati kako će ciljano tržište reagirati. Trebate znati koje su želje i potrebe ciljane skupine, imaju li potrebnu motivaciju za podržati vaš brend?

5. Imate li minimalne uvjete za početni uspjeh?

Razmislite o tome imate li postojeću publiku koja je voljna sudjelovati u kampanji, makar usmenom promocijom proizvoda. Minimalni uvjeti za započeti kampanju su kreirana web stranica i profil na društvenim mrežama.

6. Jeste li spremni uložiti vrijeme i trud?

Uspjeh crowdfunding kampanja ne dolazi preko noći, te rijetko postanu uspješne samo zahvaljujući dobroj ideji. Kampanje trebate voditi entuzijazmom, truditi se oko potencijalnih kupaca, redovito dijeliti sadržaj na društvenim mrežama i održavati interakciju s ciljanim skupinama... Ovo zahtijeva puno vremena i truda kako bi se kampanja razvila u željenom smijeru. Razmislite jeste li spremni toliko uložiti.

7. Jeste li svjesni financijskih limita crowdfundinga?

Crowdfunding nije toliko jednostavan kako se na prvu čini. Treba istražiti koje sve platforme postoje i znati koji su različiti tipovi financiranja putem crowdfundinga. Osim toga, treba istražiti koje su prednosti i mane svakog tipa financiranja, biti upoznat s njima, njihovim ograničenjima i kako će to utjecati na vaš posao.

Kako je u Hrvatskoj?

Ako znate odgovoriti na ovih sedam pitanja bez razmišljanja, onda bi trebali biti spremni za financiranje svog poslovanja putem crowdfundinga. No, ovdje ne zavšrava istraživanje i donošnje odluka, morate odabrati pravu crowdfunding platformu u moru različitih platformi kako bi dobili maksimum od onoga što želite i što vam je potrebno.

Kakva je realna situacija crowdfundinga u Hrvatskoj otkrio nam je Hrvoje Hafner pokretač prve hrvatske crowdfunding platforme Doniralica.hr i autor bloga koji prati hrvatsku crowdfunding scenu, crowdfunding.hr.

- U Hrvatskoj po mojem mišljenju nedostaje više hrabrosti kreativaca iz industrije dizajna proizvoda i tehnologije. Imam osjećaj da su domaći dizajneri proizvoda zatvoreni u svoje kreativne balone i nerado se bave marketingom što u biti crowdfunding i jeste.

Objasnio je da su domaći projekti koji su bili kvalitetno pripremljeni uglavnom dosezali zacrtane ciljeve, te da je do sada bio prisutan rastući trend u broju prijavljenih projekata na različitim crowdfunding platformama ali i sve većeg novca koji se prikupio u kampanjama. No, dodao je da ponekad nije dovoljna samo dobra priprema koja podrazumijeva brending projekta/proizvoda, izrađen i demonstriran funkcionalni prototip, kvalitetan video i fotografski sadržaj te vrlo jasno zadane ciljeve kampanje, potrebno je, i prije nego se pokrene kampanja, stvoriti zajednicu entuzijasta putem društvenih mreža koji će vas financijski podržati na prvi dan crowdfunding kampanje.

Naglasio je i koji je najčešći problem zašto se pojedine kampanje u Hrvatskoj ne uspiju financirati putem crowdfundinga.

- Definitivno imamo više neuspješnih nego uspješnih projekata. To je prvenstveno zbog toga što se u Hrvatskoj najčešće koristi crowdfunding platforma Indiegogo koja je dostupna u cijelom svijetu. Dovoljno je imati tekući račun u bilo kojoj banci i možete klikom miša i pisanjem naslova pokrenuti kampanju. Međutim u praksi je potrebno puno više od toga, prvenstveno ponuditi vrijednost koju je netko spreman platiti, a onda i pronaći takvu osobu i dovesti je na stranicu kampanje.

Neke od uspješnih domaćih kampanja financirane putem crowdfundinga su Vitastiq, pametni uređaj za brzo otkrivanje manjka vitamina i minerala u tijelu,  te Trillenium Hrvoja Prpića, virtualni 3D shopping centar.