Aktualno
StoryEditor

Sedam znakova da radite za lošeg poslodavca

12. Rujan 2016.

Uočite li ove znakove jednom kad spustite sidro na novom radnom mjestu, niste se baš usrećili. Fortune je zamolio ljude iz različitih tvrtki da navedu znakove koji ukazuju na lošeg poslodavca. Evo što su rekli!

Datum početka rada kao da je upisan u kamenu

Brenda Christensen, predsjednica PR agencije Stellar, ispričala je kako joj je novi poslodavac obećao javiti datum početka rada u drugome gradu ne bi li imala dovoljno vremena za selidbu. Međutim, nazvao ju je tri dana prije no što je očekivao da se pojavi na radnome mjestu.

- Bio je zatečen što ne mogu dozvati duha iz boce i magično se pojaviti na njegovu pragu na dan koji si je zacrtao, rekla je Christensen.

Samuella Becker, CEO i osnivačica PR agencije Tigress, imala je isti problem sa svojim poslodavcem koji nije želio pomaknuti datum početka rada unatoč tome što je imala biopsiju kojom se trebalo utvrditi boluje li od raka dojke.

- Bila sam na operaciji u petak i prema planu, počela raditi odmah u ponedjeljak sa šavovima i još uvijek bolnom i osjetljivom ranom, potužila se na isti problem Becker.

Ponižavanje kao metoda za bolju učinkovitosti

Prije odlaska u poduzetničke vode, Caitlin Pyle, osnivačica tvrtke Proofread Anywhere, radila je u firmi koja pružala pravne usluge. No, u tom radu bila je prisutna doza sadizma.

- Kad god bi netko pogriješio, uobičajena praksa bila je da onaj tko pronađe grešku napravi screenshot i pošalje to mailom na cijeli ured kako bi pogreška poslužila kao lekcija.

Laži i obmane

Lori Nash Byron, vlasnica agencije za marketing i PR, na prethodnom radnom mjestu shvatila je da treba otići kada su svi kolege počeli sudjelovati u obmanama.

- Osoba koja je radila u telefonskoj prodaji u komunikaciji s klijentima koristila je isključivo svoje lažno ime što bi postalo veoma neugodno kada bi klijenti osobno došli u ured. U tome nije bila usamljena jer su se i drugi lažno predstavljali, uključujući predsjednika tvrtke koji svoje pravo ime nije otkrio ni vladinim poreznim dužnosnicima.

Ručak je za zgubidane

Mike Collins, pisac financijskog bloga Wealthy Turtle, izdaleka može prepoznati lošeg poslodavca.

- Prošećite parkiralištem u vrijeme pauze za ručak. Ako je dupkom puno, znači da su svi previše zauzeti da bi stigli ručati. U takvim firmama nadređeni očekuju da cijelo vrijeme samo radite i da nikad ne koristite pauzu za ručak.

Soba za plakanje

Savjetnica za komunikacije Maggie Edinger radila je za jednu veliku kabelsku mrežu koja je imala specijalnu prostoriju.

- Tijekom prvog tjedna na poslu, kolegica mi je pokazala „sobu za plakanje“ koja je služila da se ljudi u nju mogu povući i plakati nakon osobito mrskih događanja u uredu.

Brzina rješavanja jednostavnih zadataka

Voditelj odjela za komunikacije i zapošljavanje u tvrtki za investicijski menadžment Chris V. Nicholson rekao je da se radno mjesto može prosuditi na temelju vremena potrebnog da se odrade jednostavne radnje.

- Ako se čini nemogućim nešto što ste u drugim okruženjima postizali bez problema, nalazite se na veoma neučinkovitom mjestu.

Neprofesionalnost regrutera

- Čuje li novi zaposlenik rasističke ili seksističke primjedbe, vrlo je indikativno da se radi o klimi u kojoj žene i pripadnici manjina teže napreduju, rekla je Caren Goldberg, profesorica industrijske psihologije iz Beča te dodala da je ponekad dovoljno samo upoznati zaposlenika u ljudskim resursima.

- HR stručnjaci imaju znakovitu ulogu. Ako se ponašaju neprijateljski ili neprofesionalno tijekom intervjua, to bi trebalo poslužiti kao alarm koji upozorava da se ta razina profesionalnosti može očekivati u cijeloj organizaciji.

24. travanj 2024 09:34