Aktualno
StoryEditor

Seehofer: Zabrana motora na unutarnje sagorijevanje bila bi sjekira u korijen našeg blagostanja

26. Kolovoz 2017.

Premijer Bavarske i predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer uvjetovao je u subotu sudjelovanje svoje stranke u poslijeizbornim koalicijama jasnim opredjeljenjem za zadržavanje motora na unutarnje sagorijevanje.

"Zabrana motora na unutarnje sagorijevanje bila bi sjekira u korijen našeg blagostanja", rekao je Seehofer u razgovoru za medijsku grupu Funke.

>>> Od iduće godine dizelašima će biti zabranjen ulazak u Stuttgart

On je objasnio da je za CSU, koja predstavlja demokršćansku opciju u Bavarskoj i zajedno s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) na saveznoj razini tvori Uniju CDU/CSU, pitanje opstanka motora s unutarnjim sagorijevanjem jednako važno pitanje u koalicijskim pregovorima kao i teme poput useljavanja ili porezne politike. On je žestoko kritizirao aktualnu raspravu oko automobila s dizel motorima kojima u mnogim njemačkim gradovima prijeti zabrana prometa.

"Njemačka polako gubi živce kad je u pitanju rasprava oko dizel motora", rekao je Seehofer aludirajući na nedavne sudske odluke po kojima starijim dizelašima prijeti zabrana prometovanja u njemačkim gradovima zbog prevelikih količina dušikovog oksida u ispušnim plinovima.

>>> Dizel summit: Automobilska industrija financirat će preinake softvera na više od 5 milijuna vozila

Nakon što su Francuska i Velika Britanija najavile da od 2040. uvode zabranu automobila s motorima na unutarnje sagorijevanje, slično je u jednom intervjuu najavila i kancelarka Angela Merkel (CDU). Ona je objasnila kako polako odustajanja od motora s unutarnjim sagorijevanjem smatra "ispravnim".

"Kancelarka mi je u privatnom razgovoru objasnila kako je krivo interpretirana", rekao je Seehofer te dodao kako s CSU-om na vlasti "neće biti zabrana prometa za dizelaše".

Bavarska se s automobilskim koncernima BMW (Muenchen) i Audi (Ingolstadt) smatra jednom od "automobilskih saveznih pokrajina".

20. travanj 2024 09:20