Aktualno
StoryEditor

Sektor trgovine najzadovoljniji stanjem u gospodarstvu, graditelji najnezadovoljniji

05. Prosinac 2018.

- Država mora postati snažniji saveznik poslodavcima. Njima je potrebno snažnije rasterećenje poslovanja i troškova rada i nadamo se da će to biti prioritet Vlade u prvom kvartalu iduće godine, istaknuo je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca prilikom predstavljanja rezultata tradicionalnog godišnjeg istraživanja barometra optimizma i očekivanja poslodavaca koje provode u suradnji s agencijom Promocija Plus.

Prema mišljenju 423 anketirana poslodavaca srednju ocjenu (3,01) općeg stanja za 2018. dalo je 50 posto, a 20 posto ocijenilo je godinu lošom. Jako lošom smatra je pet posto, izvrsnom isto toliko, dok je 20 posto ispitanih godinu na izmaku ocijenilo vrlo dobrom.

>>>Investicijski optimizam: Hrvatska nije preko noći postala ulagački eldorado

Najnižu ocjenu stanja u gospodarstvu dali su sektori graditeljstva (2,8) te osobne usluge, zdravstvo i obrazovanje (2,93), regije Dalmacija (2,75) i Slavonija (2,89) te male tvrtke koje u pravilu teže amortiziraju negativne utjecaje i kretanja na tržištu (2,85). Najvišom stanje u gospodarstvu ocjenjuju sektori trgovine, poslovnih usluga i turizma (3), regije središnja i sjeverna Hrvatska te Primorje (3) kao i velike tvrtke (3,21).

Promatrajući usporednu analizu ocjene stanja u gospodarstvu po godinama, 74 posto ispitanika stanje u gospodarstvu 2018. godinu ocijenilo je kao ‘približno isto ili malo bolje‘ u odnosu na 2017. kada je navedeno procijenilo 83 posto ispitanika.

>>>Jesu li hrvatski građani pesimisti ili optimisti oko nastavka gospodarske krize?

Što se tiče prognoza gospodarskog stanja u 2019., polovica ispitanih procjenjuje da će biti isto kao ove godine. Šezdeset posto ocijenilo je i da će uvjeti za investiranje i poslovanje u ostati isti, a 23 posto da će biti malo bolji. U idućoj godini glavne prepreke u poslovanju bit će visoki porezi i doprinosi, radna snaga, neefikasna javna uprava i loše pravosuđe. U odnosu na ranije godine, problem nedostatka radne snage skočio je s 2,8 posto u 2018. na čak 12,9 posto.

- Nedostatak radne snage druga je najveća prepreka u poslovanju hrvatskih poslodavaca. U odnosu na sve ranije godine taj je pokazatelj skočio za pet puta, što ukazuje na kritičnost i ozbiljnost problema i povezan je s iseljavanjem građana. Poslodavci su stanje u gospodarstvu ocijenili trojkom što korelira s rezultatima rasta BDP-a. Pad optimizma vezanog uz procjenu uvjeta investiranja za 2019. godinu ukazuje da ukupna ocjena, trojka, neće imati trend snažnijeg rasta, zaključio je Majetić i dodao kako ‘barometar optimizma HUP-a ukazuje da je potencijal poslodavaca daleko veći, a da je potrebno ukloniti prepreke kako bi gospodarstvo značajnije raslo‘. Kritizirao je i činjenicu da je ove godine po prvi puta izostao dijalog s Vladom oko rasta minimalne plaće.

28. travanj 2024 04:50