Aktualno
StoryEditor

FOTO: Selfiji radnika čija zanimanja izazivaju vrtoglavicu

18. Ožujak 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Priznajte, vaš je posao jako dosadan. Pa čak i ako volite to što radite, baš nitko ne želi gledati vas u akciji. Međutim, za ove radnike, to pravilo ne vrijedi jer u njihovom se poslu podrazumijeva da vise sa nebodera na užadi, na visinama koje bi se uplašio i sam Alfred Hitchcock, tvorac filma Vrtoglavica.

Od ovih selfija hvata vas upravo to, vrtoglavica. Čistači prozora, klimatizacijskih uređaja, električari diljem svijeta, kojima je penjanje po zgradama u opisu svakodnevnog posla, okupili su se na Instagramu kako bi se pohvalili svojim radnim mjestima.

https://www.instagram.com/p/BRr0ZFrDqTV/?tagged=ropeaccess

- Možeš stvarno napraviti super fotke, dok radiš. Stvarno izgledaju super, kaže jedna od penjačica, Irkinja, Cerriann Morgan.

https://www.instagram.com/p/BRiNwV-jzOi/?tagged=ropeaccesstechnician

Penjači po neboderima moraju proći stroge obuke rukovanja opremom za penjanje, a rizik koji preuzimaju obavljajući poslove na visini, uračunati su u njihove dnevnice. Zarada se kreće u rasponu od 30 do 100 dolara na sat.

https://www.instagram.com/p/BRSUO0QhAPU/?tagged=ropeaccesstechnician

Iako tako ne izgleda, riječ je o vrlo zahtjevnom poslu. Oprema koju nose na sebi je teška, a tu je i pitanje pauze kada vas potjera, jer se radi u timovima po najmanje dvoje ljudi. To znači, kada kolega mora tamo gdje i carevi idu pješke, spuštate se do toaleta i vi.

https://www.instagram.com/p/BRd51ZkAIg2/

Ovo je posao koji nije rezerviran isključivo za muškarce. Sve je veći broj peračica prozora.

https://www.instagram.com/p/BRnOf_OgoLU/?tagged=womeninropeaccess

- Obožavam visine. Super mi je osjećaj kada sam tako visoko, gore. Obožavam taj adrenalin. Osjećaj slobode, rekla je Rosiane Larossa, peračica prozora iz Sydneya.

https://www.instagram.com/p/BNKqP09hijI/?tagged=womeninropeaccess

Perači se natječu tko će napraviti bolji selfie, a za sve koji bi željeli napraviti isto, poručuju samo jedno: Samo pazite da vam ne ispadne mobitel.

https://www.instagram.com/p/BMmvhoxhIFC/?tagged=womeninropeaccess

 

26. travanj 2024 11:31