18. svibanj 2018.

Sensa Nekretnine: Ruši se Leclerc, gradi se Trgovački centar Špansko

Počelo je rušenje nikada završenog trgovačkog centra u zagrebačkom naselju Špansko, koji je svojedobno sagradio francuski maloprodajni lanac Leclerc. Ono što nije uspjelo jednom od vodećih europskih trgovaca, a od čega je još u vrijeme kada je bio najmoćniji poduzetnik u regiji odustao i Ivica Todorić, sada je u rukama zagrebačke tvrtke Sensa Nekretnine, koja na tom mjestu namjerava sagraditi Trgovački centar Špansko.

Novi šoping-centar imat će više od 30 tisuća kvadrata površine, sedamdesetak trgovačkih prostora raznih namjena, multipleks-kino s devet dvorana, zabavno-ugostiteljske sadržaje i tako dalje. Prema usporedivim projektima, može se okvirno procijeniti da je riječ o investiciji od oko 150 milijuna eura, ali nismo uspjeli dokučiti iz kojih izvora.

>>>Otto Barić novi direktor centra Westgate Shopping City

Investitor je, naime, novoosnovana tvrtka Sensa Nekretnine, čiji temeljni kapital iznosi 30 tisuća kuna. Osnivači su joj Branimir Vuletić, Oliva Vrbanek i Mirko Pavičić. Predsjednik Uprave je Matija Vrbanek, koji nam u telefonskom razgovoru nije želio reći baš ništa vezano uz izvore novca za tako veliku investiciju.

Može se procijeniti da je vrijednost investicije oko 150 milijuna eura. No od tvrtke koja je investitor projekta ne može se doznati koji su izvori novca za tu investiciju.

Zapravo, jedino što smo od njega uspjeli doznati jest da je tvrtka Sensa Nekretnine zemljište i zapušteni objekt Leclerca, u Zagrebu poznat pod nadimkom ‘mrtvačka kutija‘, otkupila od tvrtke Heta te da će Trgovački centar Špansko biti dovršen i otvoren do kraja 2019. godine.

Leclerc je bio je među prvim stranim trgovačkim lancima koji su željeli ući u Hrvatsku. Potkraj ‘90-ih godina Francuzi su otkupili oko 60 tisuća četvornih metara zemljišta u Španskom i sagradili objekt, ali nisu za njega mogli dobiti dozvolu jer nisu uspjeli otkupiti jednu malu parcelu usred tog zemljišta za koju je vlasnik tražio dva milijuna eura. Napokon su 2002. godine odustali i povukli se i iz projekta i iz Hrvatske.

>>>Pevec otvorio 30 milijuna kuna vrijedan prodajni centar u Čakovcu

Osam godina kasnije zemljište je, zajedno sa spornom parcelom, kupio Agrokor, koji je namjeravao Leclercov objekt dovršiti, proširiti i djelomično preinačiti. Taj je projekt predviđao da će uz trgovački dio biti wellness i sportski sadržaji. No Todorić za tu investiciju nije pronašao partnera pa je zemljište i Leclercov objekt i on prodao.