Aktualno
StoryEditor

Sergey Brin: Živimo u čarobnom vremenu, naše su mogućnosti beskrajne

23. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Govoreći na ekonomskom skupu u Davosu, jedan od utemeljitelja tvrtke Google, Sergey Brin, revolucijom je nazvao brzinu kojom se umjetna inteligencija razvija i implementira u proizvodno-poslovne procese.

Brin je predsjednik uprave konglomerata Alphabet Inc kojem pripada Google i ima specijalni tim za razvoj umjetne inteligencije (Google Brain) te njezinu primjenu u svim djelatnostima kompanije uključujući transport, fotografiju i marketing.

>>>Milijarder Dalio razvija AI koji će preuzeti upravljanje najvećim hedge fondom svijeta

- Iako sam sjedio dovoljno blizu tog tima da sam ih mogao gađati spajalicama, nisam obraćao pozornost na to što točno radi tim za razvoj umjetne inteligencije. Međutim, njihov je rad vrlo dubok i vjerujem da je riječ o pravoj revoluciji - rekao je Brin.

Neuspjeh globalizacije

Političke i ekonomske vođe u Davosu raspravljali su o neuspjehu globalizacijskog procesa. Zagovornici umjetne inteligencije i automatizacije proizvodnih procesa isticali su potrebu promjene u industriji koja je varirala od zakonodavne do one tehnološke, prenosi Chicago Tribune.

Brin je istaknuo kako je tehnološko napredovanje poprilično kaotično te da bi o nastalim učincima valjalo raspraviti jer je potrebna prilagodba društva.

>>>Umjetna inteligencija: Poduzetnici ulaze u novu dimenziju delegiranja poslova pametnijima

- To su moćna i duboka filozofska pitanja na koja nisam uvjeren da imamo prave odgovore - istaknuo je i dodao kako bi obrazovanje moralo biti dostupnije svima.

U optimističnom tonu istaknuo je kako nove tehnologije omogućuju ljudima da na kreativniji i bolji način koriste vrijeme, budući im tehnologija olakšava pojedine zadatke. Pa ipak, naglasio je da je vrlo teško predvidjeti kako će izgledati budućnost.

- Živimo u čarobnom vremenu i vrlo je teško predvidjeti što sve te stvarčice mogu napraviti. Naše su mogućnosti beskrajne - rekao je.

19. travanj 2024 03:06