Aktualno
StoryEditor

Šerifi i uhljebi: Lokalna vlast dobro ne funkcionira od Škabrnje i Splita do Poreča

10. Rujan 2017.

Zašto moramo biti sretni sa stopom rasta BDP-a od 2,8 posto? Revizija je otkrila da je načelnik Općine Škabrnja Nediljko Bubnjar sebi i zamjenici isplatio gotovo 800.000 kuna. Navodno je tako pomagao Općini da se izbjegne ovrha. To je gotovo desetina ovogodišnjeg općinskog proračuna, ali od 9,36 milijuna kuna više od 6,5 milijuna su potpore. Bez tih potpora mjestašce teško stradalo u ratu nikad ne bi bilo promovirano iz mjesne zajednice u općinu. Možda je slučaj škabrnjskoga šerifa u nadležnosti Državnog odvjetništva, ali status Škabrnje u rukama je politike.

[caption id="attachment_292564" align="alignright" width="250"] Andro Krstulović Opara Splićanima diže prirez s 10 na 15 posto[/caption]

Drugi slučaj događa se tristotinjak kilometara sjeverozapadnije. U Poreču moćni Valamar odgađa investiranje više od sto milijuna kuna u hotel Valamar Pinia Family. Naoko to sa škabrnjskom pričom nema veze jer Valamarovi austrijski vlasnici tim potezom lobiraju protiv uvođenja poreza na nekretnine.

No u šturoj obavijesti na burzi osim ‘neizvjesne fiskalne politike za investitore u turizmu’ kao razlog odgode navode i ‘izazove u pripremi potrebne tehničke dokumentacije’.

>>>Valamar odgodio investicije i zbog neizvjesne primjene zakona o nekretninama i turističkom zemljištu

Bez obzira na to što su za komplet papirologije s građevinskim i drugim dozvolama odgovorne službe različitih razina, ako je fiskalna poruka upućena premijeru, drugi dio ide na ponajprije na račun lokalne uprave. A ta uprava u Hrvatskoj, očito, ne funkcionira ni blizu potrebama i troškovima.

Pročitate li aktualni (623.) broj Lidera, vidjet ćete da imamo najskuplju vlast: samo za osoblje u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na državnoj i lokalnoj razini izdvaja se za Europsku uniju rekordnih 4,8 posto državnog proračuna. A zauzvrat ti političari nenamjenski peglaju općinske kartice bez mjere, odnosno ne obavljaju posao za koji su jako dobro plaćeni.

>>>Novi broj Lidera: Krunski dokaz iz Bruxellesa – Zbog preskupe države RH premalo izdvaja za socijalu i zdravstvo

Da ne govorimo o teritorijalnom ustroju koji reproducira ešalon uhljeba u raznim škabrnjama koji ne bi mogle financirati ni bogatije države.

Načelnik Škabrnje već je imao slične primjedbe Revizije, brojni lokalni šerifi do besvijesti samovoljno štopaju svoje valamare, splitski gradonačelnik bez srama diže prirez s 10 na 15 posto... Eto, i zato moramo biti sretni i sa stopom rasta BDP-a manjom od tri posto.

28. svibanj 2024 23:41