Aktualno
StoryEditor

Sertić: Počinje nova era, na tržištu posluju tvrtke koje ne posjeduju ništa a vrijede milijarde

27. Rujan 2017.

Na drugom okruglom stolu "Razvoj poslovanja i upravljanje rizicima" predsjednik uprave INA-e Zoltan Aldot govorio je o razvojnoj fazi kompanije i rekao da je završila faza financijske konsolidacije i da sada počinje planirati razvoj. Najavio je velika ulaganja u istraživanje i razvoj kao i osuvremenjivanje rafinerije Urinj kod Rijeke te rekao kako očekuje da će kompanija biti stabilna sljedećih desetak godina.

[caption id="attachment_295749" align="aligncenter" width="750"] Zoltan Aldott, Foto: Lider[/caption]

>>>Pucar: Podravka bi mogla biti vodeća u preuzimanju dijelova Agrokora

Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke najavio je da će tvrtka u budućnosti rasti organski kroz širenje brendova i jačanje pozicije u Horeca kanalu.

[caption id="attachment_295745" align="aligncenter" width="750"] Marin Pucar, Foto: Lider[/caption]

>>>Plenković: Poduzetnicima ćemo do kraja godine dodijeliti 700 milijuna eura subvencija

- Redefinirat ćemo tržišta slabije kupovne moći i okrenuti se se zapadnima, gdje je do sada bio samo brend Vegeta. Želimo širiti portfelj brendova u SAD-u, Australiji i Skandinaviji - najavio je Pucar, dodajući da očekuje stabilizaciju procesa i poslovanja Agrokora, a samim time i povoljne trendova za prehrambenu industriju u Hrvatskoj.

Matt Sertić, vlasnik Applied Ceramics objasnio je novo poimanje doba ekonomskog rasta.

- Počinje nova era u ekonomiji. Na tržištu posluju tvrtke koje ne posjeduju ništa, a vrijede milijarde. Primjerice, Wats app sa 50 zaposlenih prodaje se po 15 milijardi dolara. Air bnb nema niti jedan hotel, Uber niti jedan automobil, a najveće su kompanije u industriji hotelijerstva i taksi prijevoza. Uber je počeo mijenjati lice ekonomije i tvrtke u SAD-u više ne kupuju službene automobile. Znači softveri su počeli vladati nekim ekonomskim procesima i utječu na naše živote – istaknuo je Sertić.

>>>Ramljak: Akvizicija Mercatora bila je čavao u lijes Agrokora

Srđan Šaper, prvi čovjek I&F McCann grupe pričao je o značaju snage brenda koji postaju najveća vrijednost kompanija, kao primjer navodeći Apple, čija snaga brenda je 10 puta veća od same profitabilnosti kompanije. - Razvoj tehnologije je toliko fascinantan da je teško pretpostaviti što će se događati u idućih pet godina, pogotovo u industrijama poput IT-ja ili automobilskoj industriji. Svaki potrošač postao je snažniji mediji od bilo kojeg drugog kanala ili oglasa u tradicionalnim medijima. U budućnosti nas čeka sužavanje kanala komunikacije, snaga ideje bit će ono što zaista vrijedi. Savjetujem kompanijama da se opredijele za snažne ideje koje dugo traju – rekao je Šaper.

[caption id="attachment_295747" align="aligncenter" width="750"] Srđan Šaper, Foto: Lider[/caption]

>>>Vujčić: Rast produktivnosti je zaustavljen, Hrvatska je prestala biti ‘catching-up’ zemlja

Željko Vučemil, vlasnik VMD grupe osvrnuo se na prošlo turbulentno vrijeme za građevinski sektor te aktualno stanje u kojem se osjeća optimizam: potražnja za nekretninama, potražnja za stambenim kreditima te dobra turistička sezona koja je mnogima dala prostora za zaduživanje.

[caption id="attachment_295748" align="aligncenter" width="750"] Željko Vučemil, Foto: Lider[/caption]

>>>Predsjednica: Razvoj izvoza najbolja je mjera za zapošljavanje

- Trendovi su trenutno u usponu no ne valja se nadati nekom novom velikom valu jer banke to neće dopustiti. Tražit će više vlastitog kapitala i pred ugovora. Val koji se pokrenuo zadržat će se par godina ako se ne pojave novi rizici. Kao što je Agrokor – istaknuo je Vučemil.

>>>Siniša Topalović: Unatrag pet godina turizam bilježi pad prihoda za 41 euro po stranom dolasku

20. travanj 2024 08:35