25. studeni 2018.

Šest savjeta kako usavršiti poslovno pisanje

Svakodnevno pisanje u poslovne svrhe ponekad zna biti naporno. Ne odnosi se to samo na pisanje ozbiljnih poslovnih članka i vijesti, to je nešto s čim se svaki pisac susreo. Netko češće, a netko rjeđe. Ali, jedno je svima zajedničko. Kada se nađete pred praznim papirom ili ekranom, a riječi ne dolaze, potrebno se prisjetiti sljedećih savjeta kako bi se vratili u svoj pisalački mod, prenosi Fast Company.

Pišete za čitatelja, a ne za sebe

Dobro poznavanje publike je prvi korak prema dobrom tekstu. Najčešći problem koji se pojavljuje je taj da pisac piše za sebe, a ne za čitatelje. Epicentar svega je čitatelj.

>>>HTZ dodijelio nagrade stranim blogerima za pisanje o Hrvatskoj

Pišite točno koliko je potrebno, ne više

Kako bi znali koliko dugačak neki tekst mora biti, potrebno je poznavati publiku, ali i znati koja je svrha članka, teksta ili dokumenta koji pišete. Ako se pišu velike analize, čitatelji moraju razumjeti kontekst i biti upoznati s detaljima, pa kod takvih tekstova to treba imati na umu. Ako pišemo za internet portale i stranice, najčešće je riječ o kraćim tekstovima gdje ne treba čitatelju dosađivati malim detaljima. Budite kratki i točni.

Izbjegavajte stručne termine

Netko piše kruto i formalno koristeći mnogo stručne terminologije što često nije najbolji način komunikacije prema čitateljima. Kada se priča o poslovnom pisanju, savjet je da se piše na što pristupačniji način kako bi čitatelj u potpunosti razumio što čita. Također, ne koristite duge riječi ako postoje kraće koje ih mogu zamijeniti.

Neka se vaš tekst lako ‘skenira‘

Bez obzira na to koliko je dugačak vaš tekst potrudite se da se da bude pregledan. Takozvano skeniranje ili prelet preko teksta trebao bi omogućiti čitatelju da u tako kratkom vremenu ipak shvati o čemu je u tekstu riječ. Da bi to postigli koristite podnaslove koji će označavati što se nalazi u tom paragrafu teksta. Koristite bullete ako je potrebno nešto nabrajati te koristite bold ako je potrebno nešto naglasiti.

>>>Tarantino dovršio pisanje scenarija za film o Charlesu Mansonu

Koristite tehnologiju

Tehnologija je postala izvrstan prijatelj svakom piscu. Od pravopisnih i gramatičkih pogrešaka koje Word sam označava postoji još nebrojeno mnogo alata koji mogu poboljšati vaše pisanje. Ako pišete na engleskom jeziku jedan od najboljih je Grammarly, dok u Hrvatskoj stranica ispravi.me radi odličan posao ispravljanja pogrešaka u tekstu.

Pročitajte svoj tekst – na glas

To je jedan od klasičnih načina za poboljšavanje teksta jer na taj način možete uvidjeti sve pogreške, možete osjetiti gdje tekst zapinje, gdje nema „protoka“, ali i uočiti najbanalnije greške poput tipfelera i slično. Kada čitate tekst zapitajte se nekoliko stvari – je li mi dosadno, jesam li zbunjen pročitanim, jesu li mi rečenice predugačke, jesam li se jasno izrazio. Ako su odgovori na ova pitanja pozitivni, slobodno počnite pisati tekst iz početka.